Посада голови ОДА – політична або Кілька думок про відставку Фищука

 

Остання прес-конференція на той момент ще голови Чернівецької облдержадміністрації Олександра Фищука відбулася у понеділок, 26 листопада. Розпочав він її зверненням до буковинців у зв’язку з введенням воєнного стану і закликав усіх до спокою. Щодо цього спав на думку заголовок із «Чернівецького променя» стосовно звільнення голови ОДА: «Гарант Конституції України звільнив гаранта спокою Буковини».

Погодьтеся, не далеко від істини. Та пропрацювавши понад 8 місяців радником з преси губернатора, зауважила не тільки це. Найбільше мені імпонувало бажання Фищука відродити економіку краю. А вона, ця економіка, напряму  пов’язана із обороноздатністю нашої країни. Адже, практично знищивши економічну базу країни, ми стали вразливими для будь-якого агресора та підпали під зовнішнє керування. Образливо до нестями, адже мали 1991 року найкращі стартові можливості, натомість опинилися нижче спини.

Зрештою, під час прощальної прес-конференції Фищук підкреслив, що посада голови ОДА є політичною. І серед причин своєї відставки назвав дві взаємно пов’язані: «Нинішня  політика на митниці підриває українську економіку, бо знищує власного виробника, хоча держава має його захищати. Тож усіма силами боровся з контрабандою», – наголосив він. Серед іншого прозвучала й така теза колишнього посадовця: «Жодні реформи не працюватимуть без економіки».

Та все ж нинішня ситуація у краї, за словами екс-голови, краща за попередні роки.         

Ймовірно, що область зробила крок до самодостатності? Бо лише торік Буковина отримала понад 3 млрд грн власних доходів, що майже на 600 млн більше, ніж 2016-го році та удвічі більше, ніж 2015-го й утричі більше, ніж 2014 року. За  10 місяців року нинішнього вже маємо 3 млрд грн власних доходів, що в річному розрахунку дає плюс 400 млн грн.

Зазвичай, не всі буковинці відчули ці зрушення, та все ж понад тисячу робочих місць удалося витягти з тіні, забезпечивши цим людям їхню майбутню старість. Та, як на мене, чи не найбільшим досягненням Фищука було те, по-перше, що наша область, на відміну від усіх інших, не мала заборгованостей по зарплаті, а по-друге, ми продавали за кордон значно більше товарів, ніж ввозили.  В Україні поки що навпаки.

Оскільки Чернівецька область за часи Фищука перемістилася в рейтингах регіонів із середніх і передостанніх на 3-5 місця, президент Порошенко нагородив його наостанок орденом. Та оскільки наша політика, як і наша держава – і це давно озвучено політологами та експертами – хворіє на «договорняки», Народний Фронт зумів «переконати» президента в тому, що гроші з митниць та їхні голоси потрібні йому на виборах більше, ніж Фищук у кріслі голови.  От якось так. Ну, а про його недоліки скаже вся інша преса.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *