Народ сказав тверде «ні!» зниженню рівня життя

Мітинги, спрямовані проти політики підвищення цін на газ та комунальні послуги для населення, підвищення пенсійного віку, проти ухвалення урядового Податкового кодексу та подорожчання продуктів харчування, пройшли Україною у вівторок, 7 вересня.

Відбувся такий мітинг і в Чернівцях навпроти приміщення облдержадміністрації. Його учасники прийняли звернення до керівництва держави, в якому вимагали мораторію на підвищення тарифів і проведення економічних реформ «не за рахунок людей, а для людей». Найбільша акція – за участі понад 10 тис. осіб – відбулася біля Верховної Ради й була організована Народним комітетом захисту України.

Поки нардепи в перший після канікул робочий день сперечалися в сесійній залі щодо порядку денного, народ під Верховною Радою вимагав мораторіїв на підвищення тарифів і підвищення пенсійного віку та законопроектів, які утримали б ціни на продукти харчування, а також перегляду проекту податкового кодексу. Кілька груп православних Московського Патріархату також проводили «молитвенні стояння» проти нової форми ідентифікаційного коду, передбаченого в проекті податкового кодексу.

…Площу перед ВРУ по периметру оточили партійні намети: в першому ряду – Партії регіонів, у другому – «Батьківщини». Вже о сьомій ранку міліції і різноманітних «беркутів» і «барсів» було чи не більше ніж мітингувальників, але до дев’ятої народу таки побільшало. І якщо навпроти самої Верховної Ради збиралися люди з різними політичними уподобаннями, то в кількох метрах, зовсім поруч, навпроти Маріїнського палацу прийшли висловити свою позицію ті, хто з політикою влади не згоден.

Перед ними виступали лідери політичних сил, які входять до Комітету захисту України: Борис Тарасюк, Дмитро Павличко, Левко Лук’яненко, Юрій Луценко і, звісно ж, Юлія Тимошенко. Вона саркастично заявила, що в Україні лише двом пенсіонерам – Януковичу та Азарову – живеться «краще і веселіше» після зміни влади в країні. Решта пенсіонерів стали заручниками обіцяної владою пенсійної реформи.

Лідерка «Батьківщини» розкритикувала запропоновану урядом пенсійну реформу, яка передбачає, перш за все, підвищення пенсійного віку. Вона зауважила, що навіть у Франції, де тривалість життя більше 72 років, борються за те, щоби не підвищували пенсійного віку до 62 років.А в нас люди живуть 62-63 роки в середньому. Хто ж тоді виходитиме на пенсію у 65?

– Вам пояснюють, що це реформа, це зміни, які дадуть можливість вийти з економічної кризи, а насправді – це банальне перенесення тягаря всіх економічних проблем на ваші плечі, – наголосила Юлія
Тимошенко, звертаючись до учасників мітингу. За її словами, жодна країна в світі не експериментує таким чином над своїми громадянами.

– Мій уряд думав, як зміцнювати економіку за рахунок відкриття нових підприємств, підтримки авіаційної галузі, машинобудування, а не про те, щоби забрати з ваших кишень останні гроші, – зазначила Ю.Тимошенко.

Лідер ВО «Батьківщина» розраховує, що від нинішніх акцій в Україні розпочнеться рух, який призведе до зміни державної політики. Вона висловила переконання, що запорукою успіху такого руху має стати єдність всіх опозиційних сил і громадянського суспільства.

Вона вважає також, що Партія регіонів за результатами виборів до органів місцевого самоврядування намагатиметься сформувати більшість в усіх регіонах країни, аби встановити повний контроль і концентрацію влади однієї політичної партії.

– Сьогодні в західних і центральних регіонах країни змушують ставити на чолі списків кандидатів у депутати, які йдуть до місцевих рад від Партії регіонів, ректорів, головних лікарів. Таким чином вони «ґвалтують» авторитетних людей, кажучи їм: або ви йдете і очолюєте наші команди, або ви звільнені з посад. Усе це – реальність, – зазначила Юлія Тимошенко.

Вона закликала громадян обов’язково взяти участь у місцевих виборах, аби позбавити охочих можливості вкидати бюлетені від імені тих, хто не голосував.

– На місцеві вибори, як правило, приходить 25-30% виборців. За усіх, хто не прийде, – за них абсолютно точно вкинуть бюлетені. Тож, якщо ви не прийдете на вибори і таким чином дасте можливість пройти їхньому проекту, то тоді мажоритарні депутати пройдуть за підтримки адмінресурсу за гроші. А коли пройдуть до рад, то зроблять те, що сьогодні обіцяє міністр ЖКГ уряду Азарова – на 30% піднімуть усі житлово-комунальні тарифи, – пояснила лідерка опозиції, зазначивши, що рішення про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги ухвалює саме місцева, а не центральна влада.

– Тому я хочу, щоби ви як єдина команда, яка представляє різні партії і рухи, донесли до людей, що наш перший захист – це місцеві вибори, – закликала Юлія Тимошенко.

Поки тривав мітинг, Верховна рада вирішила відправити проект Податкового кодексу на доопрацювання Уряду. Народ – це таки сила!

Маріанна АНТОНЮК, «Версії», Чернівці-Київ-Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *