Механіка «найкомфортнішої» брехні та ілюзія свободи

1394263957_boing

Катастрофа пасажирського авіалайнера «Boeing-777» у небі над Торезом – переломний етап в інформаційній війні між Україною та Росією. Аналіз західних видань і телебачення чітко маркує погіршення інформаційної обстановки і для самої Росії, і для політичних об’єднань «ДНР» та «ЛНР». Чи не найагресивнішу риторику, спрямовану проти військової участі Російської Федерації, демонструють американські ЗМІ: при перегляді новинарних випусків CNN, ABC, NBC, MSNBC не залишається жодних сумнівів у формуванні антиросійських суспільних настроїв у США. Попри спроби російських медіа «перевести стрілки» на Україну, це слабо вдається навіть у Західній Европі. Останній матеріал московської журналістки Наталії Антонової у «TheGuardian» свідчить, що одностайного погляду на цю трагічну подію немає і в російському суспільстві.

Катастрофа рейсу MH0017 стала несподіванкою для російського політикуму – і про це свідчать суперечливі реакції російських ЗМІ в перші години після падіння літака. Як видно, чіткої позиції щодо катастрофи пасажирського «Boeing» немає й сьогодні, адже, крім сумнівних заяв Міністерства оборони РФ про ймовірну присутність у повітрі над Торезом українського штурмовика Су-25, розігрується чимало «побічних» теорій, кожна наступна з яких фантастичніша за попередню. На перший погляд, це може здатися божевіллям, хоча насправді це лише робота пропагандистської машини Російської Федерації.

Головна зброя Росії в інформаційному протистоянні останніх місяців – не відверта маніпуляція фактами та інтерпретаціями, але активізація суспільних стереотипів, присутніх у російському колективному несвідомому протягом століть. Комплекс імперіалізму базується на ірраціональних уявленнях, які прищеплюються й передаються з покоління в покоління. Тож у випадку будь-якого реального конфлікту розігруються давно відомі, теплі серцю кожного росіянина, пропагандистські карти. Це і низка уявлень про український націоналізм, вроджену ворожість українського народу і про виключну роль Сполучених Штатів і Заходу в підриві російського суверенітету, – і традиційні, десять разів мутовані теорії «жидомасонської» змови, і новітня конспірологія всіх мастей.

«Ах, обмануть меня не трудно! Я сам обманываться рад!» Пушкінські рядки двохсотлітньої давнини точно описують сучасні медіа-реалії Російської Федерації. Вивчення матеріалів російських та «новоросійських» ЗМІ в перші дні після катастрофи в небі Донбасу підтверджує тільки одне: бажання будь-якою ціною виправдати бойовиків ДНР і перекласти вину на Україну. Перелік теорій, які для цього використовуються, практично невичерпний:

1. Твердження, що «Boeing» помилково збито українською ракетою. Паралельно наголошувалося, що ДНР та ЛНР не володіють системами 9К37 «Бук», хоча це прямо суперечить попереднім повідомленням ИТАР-ТАСС. Один із варіантів: ракета призначалася для президентського борту Путіна. Елементарне знайомство з географією не залишає каменя на камені від цієї фантазії, та це не завадило першої доби прокрутити її через кілька великих ЗМІ, зокрема і  через міжнародний канал «RussiaToday».

2. Практично водночас у російських ЗМІ виринула інформація про «еспанського диспетчера», який начебто зафіксував у повітрі два українські винищувачі, що, ймовірно, могли збити «Boeing». Новина не була ніким підтверджена, жодних доказів не мала, та деякий час вона була «хітом» російського Інтернету. Як наслідок, ця теорія, з деякими змінами, лягла в основу офіційної російської версії трагедії.

3. Сценарний варіант: Україна чи то самостійно, чи у співпраці із західними спецслужбами, «підставила» Росію і ДНР, зумисне не закривши повітряний простір на висоті 10 км над Донбасом. Інша версія: борт MH0017 начебто ніколи не літав над Торезом, але його курс спеціально змінили 17 липня, «підставивши» під ракети, про наявність яких у терористів було відомо розвідці та СБУ.

4. Нарешті, найфантастичніша новина: літак-«привид» Boeing-777 у дійсності перевозив трупи пасажирів, які зникли 8 березня над Південно-Китайським морем разом із рейсом MH0370. Теорія базується на заявах, які приписують Ігорю Гіркіну про начебто «несвіжі» трупи, знайдені на місці катастрофи, «неіснуючих» родичів жертв тощо. Борт відтак рухався на автопілоті і був гіпотетично підірваний бомбою ЦРУ в якості інсценування.

І хоча всі наведені теорії суперечать одна одній, це не заважає навіть відомим російським експертам на кшталт Андрія Фурсова говорити про «провокацію» проти Росії. У свою чергу, різні верстви російського суспільства сприймають у якості головної саме ту версію, яка найбільше відповідає їхньому світогляду, бо, намагаючись пояснити для себе причини авіакатастрофи, виходять з наперед заданої установки і про «невинуватість» ДНР, і про «непричетність» російської сторони, що підтверджується і заявою Путіна про виключну відповідальність України за свій повітряний простір.

У таких умовах достатньо лише сформувати розмаїтий «споживацький кошик» новин – і кожен читач, глядач або слухач «самостійно» обирає «найкомфортнішу» для нього брехню.

Святослав ВИШИНСЬКИЙ, політичний оглядач, блогер

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *