«Здорова нація» – не про українців!

Лікарі б’ють на сполох: діти в школах перенавантажені! У них спостерігається хронічна втома.

Чи буде в України майбутнє? Про це варто замислитися вже сьогодні, адже статистичні дані, оприлюднені на колегії Мінзоров’я, не просто вражають, а лякають.

Захворюваність дітей шкільного віку за останні 10 років зросла на 26,8%. Вже у 1-му класі налічується З0 % дітей із хронічними захворюваннями, у 5-му таких 50%, у 9-му – 64 %.

Відхилення розвитку опорно-рухового апарату мають до 11% школярів; носоглотки та нервової системи – 30%; органів травлення – 30%; алергійні прояви фіксуються у чверті всіх дітей.

Від 1 до 9 класу кількість дітей зі зниженою гостротою зору зростає в 1,5 раза; з порушеннями постави – в 1,5 раза; розповсюдженість хвороб органів травлення – в 1,4 раза; хвороб ендокринної системи – майже утричі(!).

Лише у 7% школярів організм функціонує задовільно.

Достатній рівень фізичної підготовленості мають лише 9,3 % дітей з хронічними захворюваннями і 40,0 % практично здорових.

У фізичному розвитку школярів лікарі виявили зменшення окружності грудної клітки та життєвої ємності легень, втрату м’язової сили.

Нині нараховуються 534 базові та 239 експериментальних навчальних програм для школярів, а ще біля 3 тисяч альтернативних навчальних програм, затверджених Міністерством освіти і науки. І більшість з них не відповідає віковим можливостям організму школярів. 82 % дітей молодшого шкільного віку не в змозі виконати окремі програмні завдання з фізичного виховання.

Робочий день учнів з урахуванням домашніх завдань триває 10-12 годин. Це призводить до формування в дітей синдрому хронічної втоми та дезадаптаційних станів.

У 12% шкіл немає спортзалів або вони не відповідають гігієнічним вимогам. Не вистачає спортивних секцій, танцювальних та хореографічних гуртків, як повідомила Прес-служба МОЗ України. А, як відомо, рух – це здоров’я. Рух – це життя. І якщо ми не подбаємо про своїх дітей зараз, українська нація не матиме майбутнього. Думаймо!

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *