Захищений – значить озброєний або Плануємо сім’ю заздалегідь

Існує багато безпечних та ефективних методів контрацепції. Їх  часто називають ще методами планування сім’ї.  Серед найвідоміших – презервативи, комбіновані оральні контрацептиви, протизаплідні пігулки прогестагенового ряду (ПТП), сперміциди (креми, гелі, губки, свічки, вагінальні таблетки). А ще – невідкладна контрацепція, гормональний пластир, вагінальне кільце, контрацептив, ін’єкційні контрацептиви, внутрішньоматкові. Дехто користується природними методами, серед яких календарний та лактаційної аменореї (під час годування грудьми). Добровільна жіноча або чоловіча стерилізація теж має своїх прихильників. Усі описані засоби довели свою безпечність та ефективність і вдало застосовуються в усьому світі.

1386942636_21

Підібрати ж метод контрацепції, який підходить саме вам, допоможе лікар.

Усім нам відомо про контрацепцію: знаємо, що вона начебто повинна бути надійною, та на жаль, як показує статистика, близько 40% жінок, які користуються нею, все ж таки вагітніють. У чому ж проблема? У неефективній контрацепції? Як з’ясувалося, причина в іншому.

 

На одній із робочих зустрічей благодійного фонду (надалі БФ) «Нова сім’я» працівники фонду розповідали про проект, який розпочав свою роботу у квітні цього року під назвою «Майбутнє варто планувати» у рамках Всеукраїнської програми «Здоров’я жінок України».

Місією кампанії є збереження репродуктивного здоров’я жінок і пар регіону, а також популяризація методів контрацепції задля збереження здоров’я і – у майбутньому – позитивного материнства.

– Програма «Здоров’я жінок України» розрахована на 5 років: вона започаткована у 2011-му році, триватиме до 2016-го включно, – розповідає Світлана ФЕДОРЯК, тренер програми, керівник волонтерського руху «Аргумент». – Основними завданнями програми є якісні й доступні послуги з планування сім’ї, покращення рівня знань медичних працівників про сучасні методи планування сім’ї та їхніх навичок з консультування та допомоги населенню в інформованому виборі методу контрацепції.

Програма «Здоров’я жінок України» поширена аж на 15 адміністративних одиниць України. Цього року до неї долучилася Чернівецька область.

0-800-50-27-57: Всеукраїнська інформаційна лінія з питань репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Працює в робочі дні від 9.00 до 18.00, дзвінки на території України безкоштовні зі стаціонарних і мобільних телефонів. Всеукраїнський сайт з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я: www.planA.org.ua. Адреса групи «Вконтакте»: vk.com/miy_plan_a.

– БФ «Нова сім’я» займається профілактикою наркоманії та хвороб, які спричиняються наркоманією, таких як ВІЛ, гепатит, туберкульоз, – каже Алла ШКРЕТА-ШВАРЦМАН, віце-президент, юрист благодійного фонду «Нова сім’я». – Безумовно, проблема репродуктивного здоров’я є проблемою наших опікуваних, оскільки вживання наркотичних речовин негативно впливає на репродуктивне здоров’я людей. Крім того, серед наших, скажімо так, клієнтів, є жінки, які практикують комерційний секс і, бажаючи того чи ні, теж мають цю проблему. Та звісно, діти вулиці, з якими ми працюємо, частенько зустрічаються з небажаною вагітністю у 15, 16 років. Нині це є проблемою, бо кількість абортів у неповнолітніх у області є доволі значною.

До того ж, наші психологи, спілкуючись з батьками неповнолітніх вагітних, упевнюються: вагітність неповнолітньою є найчастіше неплановою, відповідно дитина була небажаною. А це неправильно, бо, на наше тверде переконання, діти повинні народжуватися в любові. Адже дитина в утробі все відчуває і піддається стресу через те, що вона є небажаною.

Жінка може завагітніти у таких випадках:

  • при незахищеному статевому акті (навіть, якщо це її перший статевий акт);
  • при перерваному статевому акті;
  • під час статевого акту в період менструації;
  • при годуванні груддю;
  • при неправильному використанні будь-якого протизаплідного засобу.

– Перш за все слід наголосити на актуальності цієї теми, – продовжує Тетяна КОЗАР, лікар-гінеколог, тренер програми з питань репродуктивного здоров’я та планування сім’ї, спеціаліст СНІД-центру. – Тому що всі ми добре знаємо про контрацепцію, знаємо, що вона начебто повинна бути надійною, та на жаль, як показує статистика, близько 40% жінок, які користуються контрацепцією, все ж таки вагітніють.

У чому ж проблема? Тут всі в один голос кричать, що контрацепція не ефективна, та проблема не в цьому.

Наше населення не звикло звертатися з таких питань до медичних працівників. І головною нашою метою є донести інформацію про те, що контрацепція є надійною та безпечною. І з метою її правильного використання, з метою запобігання небажаній вагітності жінці, сімейній парі слід звернутися до акушер-гінеколога за консультацією.

А вже під час консультації кожна пара має право обрати той метод контрацепції, який їй більше до вподоби, який їм найбільше зручний та до якого у пари не буде жодних протипоказів. В різні періоди життя жінки та чоловіки можуть користуватися різними методами. Варто зауважити також, що ефективність кожного методу контрацепції пов’язана із дотриманням правил використання.

Програма «Здоров’я жінок України» має донести до жінок, що непланована вагітність – це аборт, це погіршення здоров’я, це наслідки, які можуть призвести до безпліддя, це інфекції, які передаються статевим шляхом, це те, що матиме в майбутньому дуже великі наслідки, як моральні, так і матеріальні. І це може призвести навіть до розриву сімейних стосунків у деяких пар.

– В області, при тому, що ми маємо кращий, порівняно із Україною, показник, за минулий рік зроблено 2770 абортів, – додає Тетяна Іванівна. – Це 11,9% на 1000 жінок репродуктивного віку. А це майже 58%, а цей відсоток вказує на те, що вагітність була не бажаною, не те, що не планованою, а взагалі не бажаною. Також невтішними залишаються показники по неповнолітніх: 61 дівчина від 18 до 15 років торік зробила аборт.

Тобто дитина не була на консультації в дитячого гінеколога, дитина не спілкувалася з батьками, дитина не мала жодної інформації!

Жінці на замітку:

–  Менструальний цикл має бути регулярним.

–  Порушення циклу свідчать про ймовірні розлади або настання вагітності.

–  Тривалість циклу обчислюють від першого дня менструальної кровотечі до дня, що передує початку наступної менструації.

–  Тривалість циклу складає в нормі від 21 до 35 днів.

–  Позначте цю особисту інформацію в жіночому календарі:  вона знадобиться також під час відвідування лікаря.

 

– Ми працюємо із молоддю, яка досягла 18 років, тобто ми не підтримуємо підліткових стосунків, працюємо зі свідомою молоддю, від 18 років до 47, що є офіційним репродуктивним віком населення України, – зауважує Анастасія ШЕРБУЛ, координатор проекту «Майбутнє варто планувати!», психолог БФ «Нова сім’я». – Ми запланували від травня до вересня провести 13 масових заходів. Серед них: інформаційні марафони – поширення тематичної продукції, розповсюдження тематичної літератури через мережі аптек, салонів краси, вуличні університети тощо. Перший захід, приурочений до Дня матері, буде 11 травня: на ньому буде поширено тематичну інформацію, буде присутній наш лікар, який зможе надати консультацію, також там буде можна отримати графік наступних заходів. Вони будуть проводитися у Парку культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка, у парку «Жовтневому», а також по вул. Кобилянській. Ми плануємо проводити їх щонайменше щомісяця. Інформація щодо проведення буде розміщена на нашому сайті, де можна буде прослідковувати нашу програму: new-family.wix.com/new-family.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *