Дітей зашивали по шматках. Після нападу… собак

Чернівецьким дитячим хірургам другий тиждень поспіль доводиться буквально по шматочках зшивати понівечені дитячі обличчя. Абсолютно здорові діти стали жертвами… псів. Два тижні тому лікарі пришивали дитині відкушений собакою ніс, а днями – зашивали п’ятирічному хлопчикові обличчя й спинку, які з неймовірною жорстокістю розірвала тварина.

завантаження (1)

Обличчя малого обмотане бинтами. Він досі не може оговтатися від пережитого шоку. Грався на подвір’ї, поруч бігав домашній пес, який раптом накинувся на хлопчика. Батьки дитини не можуть говорити про те, що сталося з їхньою дитиною. Ще кілька днів тому їхній син був здоровим і життєрадісним, а тепер постійно плаче від болю і ледве-ледве їсть.

– Хлопчика привезли до нас з Кельменецького району. Взагалі-то ми не займаємося антирабічними травмами, для цього у Чернівцях є центр антирабічної допомоги при лікарні швидкої медичної допомоги. Та у випадках, коли дітям потрібне складне оперативне втручання, їх направляють до нас, – пояснює Євген МИКИТИНСЬКИЙ, завідувач відділенням дитячої хірургії Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні. – Випадок із п’ятирічним малюком був украй важким: усе його обличчя пошматувала собака. Мабуть, намагаючись сховати обличчя, хлопчик підставив тварині спину – на ній теж кілька рваних ран. Зашивати дитину нам допомагали спеціалісти щелепно-лицьової хірургії. Операція була не тільки важкою, а й тривалою. На жаль, дитина на все життя залишиться зі шрамами на обличчі.

Тижнем раніше із подібною травмою до хірургії привезли ще одну дитину. Пес, якого сім’я вважала охоронцем, відкусив дитині ніс. Я звик, що до нас потрапляють діти з уродженими вадами, апендицитом і навіть перитонітом тощо. Але коли на рівному місці тварина спричинює такі серйозні травми – на це спокійно реагувати не можу, – продовжує Євген Миколайович. – У цих двох випадках дітей покусали домашні собаки. Та не раз на вулиці мені самому доводилося відганяти від маленького першокласника, що поспішає з великим ранцем до школи, зграю розлючених бездомних псів, які безпричинно кидаються на дітей. Це дуже небезпечно.

Після укусу собак, діти обов’язково отримують щеплення від сказу. А це теж може нести за собою певні ускладнення, кажуть лікарі.

– Вакцина від сказу є біопрепаратом, який впливає на імунну систему. Як далі житиме ця дитина, що буде з її здоров’ям після курсу лікування, передбачити важко. Тож це – ще один аспект небезпеки, – наголошує Євген Микитинський. – А говорити про переляк, який довелося пережити цим манюням, узагалі не доводиться! Надалі уже невропатологам доведеться лікувати у них найрізноманітніші розлади нервової системи: від неутримання сечі до заїкання. До слова, за кордоном я взагалі не бачив бродячих псів – їх там просто немає.

На жаль, у нас на Буковині ця проблема досить актуальна. Тож її треба вирішувати, не відкладаючи на завтра. Якщо, звісно, місцевим чиновникам і чернівчанам важливі наші діти.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії

 

Собака з кліпсою безпечна для людей

Марта ПЕТРАЩУК, голова Чернівецької обласної громадської організації «Захист тварин»:   

10362654_656515454396520_297215543_n

 

– Наразі в Чернівцях, Румунії та Молдові реалізується міжнародний проект  «Захист кордонів від загроз, які поширюються безпритульними тваринами». У рамках цього проекту у Чернівцях створять стерилізаційний центр для тварин, де простерилізують 2 тисячі собак, та проведуть інформаційну кампанію стосовно гуманного поводження з тваринами. Зрозуміло, доведеться переконувати городян і в тому, що  стерилізація тварин – це добре.

А наслідком цих комплексних заходів стане зменшення кількості безпритульних тварин та ще й таким гуманним методом, як масова стерилізація, в місті.

Численні дослідження показують: якщо стерилізувати 80% самок популяції собак за умови непоповнення, за 5 років загальна кількість безпритульних собак зменшується на третину, а згодом розпочнеться їхнє незворотне зменшення.

Проект стартував торік 19 грудня і триватиме 22 місяці.

У нас є лист від Департаменту житлово-комунального господарства, яким гарантується безпека стерилізованих тварин. Їх помічають кольоровими кліпсами, відтак їх більше не відловлюватимуть.

За 2013 рік відловлено близько 6 тис. собак.

Сьогодні в місті вже чимало собак з кольоровою кліпсою на вусі. Таких «позначених» братів наших менших нараховується вже до шестисот. На жаль, місцеві жителі, не розуміючи, що означають такі кліпси, часто намагаються їх зняти. Бо вважають, що над бідолахами просто познущалися і позначили, щоби в подальшому знищити.

Однак, таким чином завдають тваринкам шкоди. Адже кольорова кліпса у вусі собаки – сигнал того, що в неї більше не буде цуценят і що вона вакцинована проти хвороб, отже безпечна для оточення. Стерилізовані тварини менш агресивні й, що головне, вони не потребують ні відловлюванню, ні відстрілу.

Тому звертаємося до мешканців міста із проханням не зривати кліпси з собак і пам’ятати, що життя тваринок – у руках людей.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *