Віталій ТКАЧУК: «Двері кабінетів мера та всіх чиновників зроблю з прозорого скла, щоби всі бачили, чим займаються посадовці»

1. Чому Ви вирішили стати міським головою Чернівців?

фото Віталька Ткачук

 

– Тому що я народився й виріс у Чернівцях, хочу, щоби тут зростали мої діти. Я люблю Чернівці і вважаю їх найкращим містом на землі. Чернівці мають квітнути, розвиватися, бути безпечними та комфортними для місцевих жителів і привітними для гостей. І я готовий щодня працювати на досягнення цієї мети.

2. Назвіть три найбільші, на ваш погляд, проблеми Чернівців.

– Дороги, корупція, неналежне фінансування освіти й медицини.

3. Три перші Ваші кроки, якщо Ви переможете?

– Звільнити всіх корупціонерів та замінити їх молодими спеціалістами, які працюватимуть на розвиток міста. Акумулюватиму максимум коштів на ремонт доріг, тротуарів, міжбудинкових територій і забезпечу їхній ремонт під громадським контролем вуличних чи мікрорайонних комітетів. Забезпечу соціальні пільги для пенсіонерів (знижки на ліки в комунальних аптеках, безкоштовний проїзд тощо).

5-6. Як наблизити міську владу до городян? І як Ви плануєте зробити міську владу ефективною?

– Перш за все мер повинен зрозуміти, що громада обирає його для того, щоби він служив їй. Городяни фактично беруть його на роботу. Міському голові для того, щоби добре працювати та ефективно втілювати в життя плани розвитку Чернівців, беззаперечно треба налагоджувати партнерські стосунки з чернівчанами. Я щомісяця їздитиму до шкіл, садочків, лікувальних установ, на ринки, аби безпосередньо бачити чим і як живуть дані галузі в місті. Ми повинні покинути назавжди погану звичку ставитися до міського голови, як до чиновника. Мер має стати другом кожному городянину, щоби кожний міг в будь-який час прийти до нього чи зателефонувати йому. Маю намір зробити двері свого кабінету й кабінетів чиновників із прозорого скла й установити веб-камери у кабінетах керівників із прямою трансляцією в Інтернеті, щоб усі бачили, чим займаються посадовці.

 7.  Як побороти клановість у місцевій політиці Чернівців?

– Дуже просто: діяти в рамках закону, прозоро й чесно. Останні події в країні показали, яку вагу та силу має громада, тому вважаю, що до цього має безпосередньо долучатися і кожний з нас. Усім слід підвищувати рівень політичної культури, працювати над собою. Фактично, нинішні вибори мера є боротьбою двох бізнес-кланів, тож потрібно не допустити жодного представника цих кланів на посаду міського голови. Люди мають проголосувати за нових, молодих людей, які не представляють інтереси жодних кланових угруповань. Такою людиною є я.

8. Чи потрібні, на Вашу думку, районні ради в Чернівцях?

– Ми зобов’язані розширити повноваження районних рад. Вкрай необхідно, щоб райради займалися не тільки сміттям, яке міська рада їм віддала, як брудну справу, натомість собі займається вирішенням економічних та земельних питань. Потрібно, щоби депутати районних рад безпосередньо контактували з городянами та вирішували всі їхні потреби.

9. Чи потрібні, на Вашу думку, позачергові вибори до Чернівецької міської ради восени цього року?

– Однією з перших моїх дій, в разі перемоги, буде звернення до Верховної Ради про перевибори депутатів міської ради, бо, на мою думку, декому з лепутатів треба взагалі заборонити заходити до Ратуші. Відтак, вибори потрібні. Владу, на моє переконання, слід перезавантажити не лише в Чернівцях, але й в області та в державі. Маю на увазі і парламентські вибори. Втім, певних змін потребує і закон про обрання депутатів місцевих рад. Наприклад, я проти того, що депутати можуть обиратися лише від політичних партій. Переконаний, що громадські організації, об’єднання будинків, вулиць і мікрорайонів мають стати суб’єктами виборчого процесу.

10. Кого Ви бачите, в разі своєї перемоги, керівниками ЖКГ, економічного блоку, управління освіти, управління охорони здоров’я, Калинівського ринку, тепломережі, водоканалу?

– Потрібно, щоб у керівництві були представники всіх мікрорайонів міста, при цьому професіонали й порядні люди. Ті, що готові швидко вчитися, оперативно реагувати на екстремальні ситуації, бути хорошими та гнучкими управлінцями.

11. Чим займатиметеся, якщо не станете міським головою Чернівців?

– За усіма нашими дослідженнями, перемагаю на виборах саме я, тож поки не думаю про інше. Люди, нарешті, зрозуміли, що потрібно давати дорогу молодим!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *