Діти хворіють. І це тільки початок

Молоко, в якому немає… молока, чорний хліб без житнього борошна, котлети і сосиски без м’яса – все це сьогоднішні реалії харчування наших дітей. Тож спалах гострих гастроентероколітів і зараження дизентерійною паличкою малюків у дитячих установах Чернівців, на думку місцевих організаторів охорони здоров’я і, зокрема, начальника Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Шкробанця, є лише початком.

Дежавю

Ретроспективний погляд теж маловтішний. Рівно 20 років тому, так само як зараз, восени 1998-го в Чернівцях стався спалах невідомої недуги. Щоправда, нині масово хворіють дітки, які відвідують дитячі установи. Тоді ж переважно нездужали русяві блакитноокі малюки, в яких водночас із втратою волосся починалися галюцинації та інші серйозні розлади здоров’я. Як і два десятиліття тому, всі шукають джерело отруєння. І його нібито знайшли. Але… Судіть самі.

Записи зроблено під час спільної прес-конференції організаторів охорони здоров’я та керівництва санепідемслужби. Мета зустрічі, за словами лікаря №1 області Ігоря Шкробанця, – привернути увагу громадськості до проблеми, щоби не допустити повторень такої біди і попередити нові спалахи недуги.

20 років тому, восени 1988 року, теж шукали джерело отруєння та захворювання дітей.

Нагадаємо, що перші випадки масових дитячих ентероколітів та дизентерії були зафіксовані ще у вересні. Відтак 8 листопада ситуація повторилася. І протягом наступних трьох днів до лікарів із подібними скаргами звернулися батьки ще 50 хлопчиків і дівчаток. А скількох дітей батьки лікували вдома, ніхто сказати не може.

Ігор ШКРОБАНЕЦЬ

начальник Головного управління охорони здоров’я ОДА:

– Гострі ентероколіти були зафіксовані в 74 дітей, з них у 25 – дизентерії. Щоправда, в 10 діагноз не підтвердився. Важких випадків не було. Всіх потерпілих кваліфіковано пролікували, вони одужали.

Однак на цій темі продовжують спекулювати як у пресі, так і в Інтернеті. Повірте, нам немає сенсу приховувати кількість потерпілих, тим паче зменшувати її. Не шукайте сенсацій там, де їх немає!

У нас значно гостріше стоїть проблема малюкової та материнської смертності. Завдання галузі – лікувати. І ми з ним упоралися. Та попри це, силами обласної консультативної поліклініки ще й обстежили працівників Чернівецького молокозаводу і виявили людей – носіїв збудника дизентерії Зонне. Керівництво заводу закупило дорогі та ефективні ліки. Ми пролікували цих людей і провели повторне обстеження.

Наталя ГОПКО

заступник головного державного санітарного лікаря області з епідеміологічних питань:

– Ми дослідили всі харчові продукти, які могли спричинити в маленьких відвідувачів дитсадків захворювання. Щоправда, обов’язкові добові проби у двох дитячих установах були відсутні.

На молокозаводі взяли змиви та провели бактеріологічне обстеження. Оскільки збудників у них не виявили, то здійснили серологічне, тобто за аналізами крові, обстеження персоналу. І в 39 людей були знайдені титри до збудника дизентерії Зонне. Таким чином ми визначили джерело зараження.

Крім того, наголошую, що у дошкільних дитячих закладах зафіксовані порушення в організації харчування дітей.

Наталія КЛИМЧУК

заступник головного державного санітарного лікаря області з санітарно-гігієнічних питань:

– Санітарна служба в силу своїх завдань не здійснює постійного нагляду за об’єктами. Кожен дитячий заклад, скажімо, перевіряється двічі на рік. Але і цього достатньо, щоби виявити недоліки в роботі.

Серед основних претензій – склад дитячого харчування. До м’ясних виробів, приміром, ставиться така вимога: вони повинні складатися на 80% з натурального м’яса. Насправді ж м’яса у так званих м’ясних продуктах, які споживають діти, лише 20%! За цим має слідкувати міське управління освіти. Принаймні, тендери на доставку харчування до ДНЗ мають вигравати все ж таки виробники, а не посередники.

Крім того, постачальники фасованої продукції не звертають увагу на умови її зберігання. А працівники дитячих закладів не дотримуються належних концентрацій дезінфікуючих розчинів. Ну і, звичайно ж, контроль за якістю сировини. До речі, перевіряючи протягом жовтня і листопада 42 дошкільні дитячі установи міста, ми зафіксували системні порушення, тобто саме такі, що дозволяють реалізуватися спалаху інфекції.

Сам собі і пан, і контролер

Як повідомили санітарні лікарі, Чернівецький молокозавод має 2 лабораторії та ветеринарного лікаря у штаті. Крім того, раз на 10 днів тут відбираються проби продукції для аналізу.

Яким же тоді чином у дослідженій партії кефіру опинилася патогенна флора? А дуже просто, бо відомчий контроль – це насправді і не контроль, а так собі – іграшка для замилювання очей громадськості! На всіх потужних підприємствах України, де виробляються продукти харчування, така ж ситуація: відомчі лабораторії є останньою інстанцією. І доки так буде, певності в якості того, що їмо, не матимемо. Адже навіть санітарний стан у лікарнях перевіряють не самі лікарі, а зовсім інша служба – санітарна. Чому ж тоді таку пільгу отримали вітчизняні виробники продуктів харчування?

Одне, слово, увагу громадськості до проблеми отруєння дітей медики привернули. А що далі? Адже буксує система. Точніше – вона не буксує, її просто немає. Тому й доводиться констатувати, що національна безпека в нашій державі відсутня, принаймні, безпека харчування. Навіть думати не хочеться про те, як це у недалекому майбутньому відгукнеться нашим дітям.

Та, як не дивно, на розширеному засіданні колегії санітарно-епідеміологічної служби України, де серед іншого було зроблено аналіз епідеміологічної ситуації в цілому в державі та, зокрема, в Чернівцях і Луцьку у зв’язку зі спалахами гострих кишкових інфекційних захворювань, про це не йшлося. Натомість у матеріалах колегії наголошувалося, що спалах інфекції в Луцьку є класичним, чого не можна сказати про Чернівці.

Як повідомила прес-служба Мінздоров’я, виходячи з вивчених матеріалів за результатами епідеміологічного розслідування (в тому числі, результатів лабораторних досліджень), порушення виявлені при перевірці ковбасного цеху ТОВ «Струминка» та ВАТ «Чернівецький міськмолзавод». Установлено, що захворювання дітей на дизентерію спричинене вживанням бактеріально забрудненої продукції виробництва цих підприємств, яка централізовано поставлялася до ДНЗ міста Чернівці.

Колегія зробила висновок, що спалахи захворювань стали наслідком порушень санітарного законодавства керівниками відповідних закладів і установ, а також результатом не завжди достатнього й принципового контролю з боку санепідслужби.

У тих же висновках санітарні лікарі написали: «Правильне визначення коріння проблеми є запорукою успіху її вирішення». Саме так! Чому ж тоді санітарна служба держави замовчує факт відсутності державних(!) стандартів якості та вимог до продукції харчування. Їх у нас чомусь скасували.

На місце держстандартів прийшли ТУ – технічні умови, які замовляє собі за власним бажанням кожен приватник і бізнесмен. А бажання в них одне – поменше вкладати та побільше прибутку мати! Тому й закладають у ТУ виготовлення продуктів харчування дивні, як на здоровий глузд, стандарти, за якими у ковбасі та сосисках немає м’яса, а йогурти та кефіри виготовляються без молочнокислих продуктів. Кого дуримо, панове?

І, насамкінець, репліка Ігоря Шкробанця, зроблена, напевне, зопалу, але щиросердно:

– Жодна людина, яка харчується в мережі їдалень громадського харчування, не убезпечена від отруєнь!!!

А до цієї мережі, як відомо, належать і дитячі садочки, і школи!..

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *