Віруси грипу бояться сонця і тепла

Про свинячий грип говорять різне. Одні твердять, що він вигадка і породження страху. Інші лякають повтором «іспанки», яка забрала 50 мільйонів життів на початку минулого століття. У доктора медичних наук Василя МОСКАЛЮКА, завідувача кафедри інфекційних хвороб та епідеміології ЧБДМУ, своя точка зору. Суто професійна.

Свинячий грип – гостре респіраторне інфекційне захворювання свиней, яке спричиняється одним з кількох вірусів свинячого грипу типу А.

Вірус розповсюджується повітряно-крапельним шляхом через прямий і непрямий контакт зі свинями-носіями. У тварин спалахи хвороби виникають увесь рік. У зонах з помірним кліматом – найчастіше восени та взимку.

Гени вірусів можуть змішуватися

Зазвичай віруси свинячого грипу належать до підтипу H1N1, але у свиней циркулюють ще й інші підтипи (H1N2, H3N1, H3N2). Крім вірусів свинячого грипу, тварини можуть інфікуватися пташиним грипом і вірусами людини. Вважається, що свинячий вірус H3N2 потрапив до популяції свиней через людей. Іноді свині можуть бути інфіковані кількома вірусами одночасно. Через це гени можуть змішуватися, що й призводить до появи так званих «химерних вірусів», які містять гени з різних джерел.

Незважаючи на те, що віруси свинячого грипу специфічні та інфікують лише свиней, іноді вони долають міжвидовий бар’єр і спричиняють недуги в людей. Саме це й відбувається зараз.

Люди інфікуються свинячим грипом переважно від живих хворих тварин. Проте в деяких випадках люди не мають контактів зі свинями або навколишнім середовищем, де знаходилися свині, але все одно хворіють.

Через м’ясо не інфікуються?

Нині немає доказів того, що свинячий грип передається людям через м’ясо чи субпродукти. Вірус цього грипу гине під час приготування м’яса при температурі 70ºС.
У більшості людей, особливо в тих, хто не має регулярних контактів зі свинями, немає імунітету до вірусів свинячого грипу.

У випадку надто швидкого розповсюдження вірусу H1N1 може виникнути пандемія. Наслідки пандемії, викликаної таким вірусом, важко прогнозувати: це залежить від вірулентності вірусу, імунітету людей, перехресного імунітету з боку антитіл, придбаних в результаті інфікування грипом тощо.

Вакцини немає

Вакцини від свинячого грипу поки що немає. Невідомо, чи можуть наявні вакцини від сезонного грипу убезпечити людей. Адже віруси грипу змінюються дуже швидко.
Віруси, отримані від пацієнтів у недавніх випадках захворювання в США, виявилися чутливими до противірусних препаратів.

Не виїджайте!

Не варто зараз планувати турпоїздки в регіони, де виявлені випадки захворювань – Мексику, США, країни Європи тощо. Якщо поїздку не можливо відкласти, необхідно бути пильними: не відвідувати людних місць, не користуватися міським транспортом, не стояти і не сидіти поряд з людьми з ознаками респіраторної інфекції – нежитем, кашлем, червоними очима.

Якщо хтось приїхав з-за кордону і одразу захворів на «застуду», негайно ізолюйте його в окремій кімнаті, контактуйте з ним тільки в марлевій масці, терміново викличте лікаря.

Захищайтеся правильно

Для профілактики можна приймати вітамін С, ліки-адаптогени (настоянку радіоли рожевої, елеутерококу, лимоннику, циклоферон, кагоцел, арбідол-ленс або альфа-інтерферон у вигляді мазі для носа).

Віруси грипу бояться тепла і сонця, тому прийдешнє літо – наш найкращий союзник у подоланні цієї недуги.

Сподіватимемось, що за півроку буде створена потрібна кількість вакцини. Якщо вірус вирішить відлежатися де-небудь в Південній півкулі до наступної зими – і ми зможемо його подолати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *