Родимки, що перероджуються, – небезпечні для життя

Є хвороби, назви яких звучать, як вирок. Одна з них – меланома, злоякісна пухлина, схожа на родимку. В Україні смертність від неї становить близько 95%. У США цей показник – лише 5%. Така велика різниця пов’язана не з відсутністю методів лікування, а з несвоєчасною діагностикою. Ольга БОГОМОЛЕЦЬ, професор, доктор медичних наук, головний лікар Інституту дерматології і косметології ім. доктора Богомольця (до речі, її прадідуся), розповідає читачам «Версій», як уберегтися від цього захворювання.

Науково-технічний прогрес несе хвороби?

Ще 15 років тому такої великої кількості пухлин не було. Збільшення кількості випадків захворювання – наслідки науково-технічного прогресу. Адже озоновий шар тоншає і не так ефективно стримує ультрафіолетове проміння, як колись. Тож через 5 років, за світовою статистикою, пухлини шкіри «вийдуть» на перше місце.

Бомба уповільненої дії

Втарата часу – найголовніша проблема. Люди з проблемою шкіри не знають, до кого їм звератися, і ходять із «бомбою». Адже меланома метастазує дуже швидко.

Особливо ризикують ті, хто має багато родимок. До групи ризику входять також і люди з атиповими родимками – вони схожі на яєчню. Плями, ластовиння, опіки сонячним промінням у дитинстві також можуть спричинити меланому. Ймовірна ця недуга і для людей, в родині яких уже хворіли на цю недугу.

Людям з такими показами в жодному разі не можна засмагати ні під сонцем, ні в солярії; навпаки, слід уникати умов, які сприяють утворенню меланіну.

Опіки від сонця в дорослому віці можуть спричинити рак шкіри.

«Злопам’ятні» клітини

3-тижнева засмага тримається на шкірі 2-3 місяці, а пам’ять про неї у клітинах залишається назавжди! І з кожною новою порцією засмаги меланін у них накопичується. Перша ознака того, що ви «перебрали» із засмагою – поява ластовиння на плечах.

Настає літо – пора канікулів та відпусток, тож треба пам’ятати: чим вище ви піднімаєтеся в гори і чим ближче перебуваєте біля води, тим сильніше на вас впливає сонячне проміння.

Сонцезахисні креми не захищають від утворення меланіну!

Довідка:

Меланін – пігмент, який надає нашій шкірі бронзуватого відтінку засмаги. Він має не лише естетичну, а й важливу фізіологічну функцію. Утворення меланіну в шкірі відбуваєтся під впливом ультрафіолетового проміння, що зумовлює засмагу, появу ластовиння тощо. Він має світлозахисну функцію, особливо від шкідливого впливу жорстких ультрафіолетових променів, які пошкоджують ДНК клітин шкіри і створюють умови для розвитку раку шкіри.

Помер від бородавки…

Про такі випадки можна почути часто, але з медичної точки зору – це міф. Бо людина насправді помирає від меланоми. Вона приходить до косметичного салону видалити родимку чи бородавку. Там роблять це без будь-яких обстежень та аналізів. Безколірну меланому часто приймають за бородавку. Тож дуже часто видалена родимка (бородавка), переродившись на меланому, призводить до смерті.

Видалення бородавок у салонах краси без діагностування – це злочин державного масштабу!

Ознаки переродження родимок

Розрізняють меланому і рак шкіри. Рак виникає переважно на відкритих ділянках шкіри, де немає родимок (залисинах, переніссі, плечах тощо). Спочатку з’являється рожева пляма, яка лущиться, пізніше утворюється невеличка ямка у центрі плями. Її лікують протизапальними кремами. Якщо вона за 2-3 місяці не зникає, треба звернутися до онколога.

Меланома утворюється безпосередньо на родимих плямах. Ознаки перереродження родимок – АКОРД:

Асиметрія родимки.
Край має бути рівним.
Окрас має бути рівномірним.
Розмір – чим більша родимка, тим більший ризик.
Динаміка – якщо спостерігаєте будь-які зміни – появу тріщинок, збільшення родимки тощо, йдіть до лікаря.

Невдовзі спекотне сонячне літо, тож бережіться і не стидайтеся звертатися до лікаря, адже здоров’я – безцінне.

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *