Ситуація з COVID – це «оверкіль»* системи охорони здоров’я – блогер

Терміново необхідно переглянути медичний бюджет

Влада часто, у відповідь на критику на свою адресу, парирує фразою: «Україна в небезпеці, тому зараз не час розгойдувати човен». Залишмо за дужками хибну природу таких заклинань, хоча будь-якій притомній людині очевидно, що поняття «майбутнє Батьківщини» і «доля влади» жодним чином не пов’язані. Наочний приклад – ситуація в медицині в її нинішньому вигляді – це не просто розхитування човна, це повноцінний «оверкіль» системи охорони здоров’я. Але здійснила-то його влада як попередня так і нинішня,  і, здається, при повній тямі, оскільки проштовхувала цей «переворот» довго і наполегливо. Епідемія коронавірусу стала лакмусовим папірцем медичної реформи, випробуванням дієздатності й ефективності системи охорони здоров’я.

Якщо прислухатися до чиновників, ситуація під контролем, лікарні забезпечені всім необхідним, і лише несвідомість деяких громадян заважає їм перемогти КОВІД.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко минулого тижня відвідала Західну Україну з робочим візитом, де ознайомилася з ситуацією в лікарнях. Судячи з жорсткого і емоційного виступу Тимошенко під час Погоджувальної ради, стан на місцях показує зовсім іншу картину.

«Ми з командою об’їхали десятки лікарень. Кисню, як не було, так і немає. Передбачені протоколом МОЗ противірусні препарати не закуплені. Вільних ліжок у лікарнях просто не існує – людей виписують і одразу ж на їхнє місце приймають нових хворих. А додаткові ліжка не розгортаються, бо немає медичного персоналу, кисню та фінансування. Жодних 300% надбавок працюючим у ковідних відділеннях немає», – повідомила Юлія Тимошенко.

Причому додаткові кошти на боротьбу із СOVID у бюджеті на наступний рік не передбачено, ніби з нового року вірус зникне сам собою. Тому потрібно невідкладно переглядати Держбюджет-2022 та передбачити у ньому збільшення фінансування медичної сфери, а винні за провал у підготовці до епідемії коронавірусу мають бути притягнуті до відповідальності.

«Ми підготували заяву про злочин про те, що не було підготовки щодо кисню та противірусних препаратів, немає належного фінансування для охорони здоров’я. Потрібно порушувати кримінальні справи! І наступного року в жодному разі не можна приймати бюджет у тому вигляді, який є – на медицину потрібно виділити мінімум удвічі більше, якщо ми хочемо зберегти націю», – наголосила лідер «Батьківщини».

Звичайно, можна ще якийсь час заплющувати очі і вдавати, що все під контролем, але потім все одно рвоне.

Обнулення української медицини, фактична ліквідація первинної медицини, звільнення понад 50 тис. лікарів та медсестер за 5 років, знищення санітарно-епідеміологічної ланки та скорочення спеціальних лікувальних закладів – все це тепер коштує нам десятків, а ймовірно сотень та тисяч життів співгромадян.

Тому якщо вже стурбовані стійкістю човна, настав час припинити пускати на нього всяких пройдисвітів. Якщо ви не здатні міцно тримати кермо, щоб країну та народ не захитало в кінець, віддайте його іншим.

Андрій Золотарьов

*оверкіль – це переворот судна догори кілем (днищем). Основною причиною оверкіля є недостатня поперечна або поздовжня остійність судна.

https://blogs.korrespondent.net/blog/events/4417709/?fbclid=IwAR3zizWMvDL4qDknqY2939wnvBptxY2UEQC4T0M-edImaLnnkeYUV44I27E

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *