Діти хворіють, бо неправильно сидять за партами

Буковинські діти найбільше потерпають від хвороб дихальних шляхів, травного тракту та ендокринної системи. А ще від сколіозу.

Про стан здоров’я дітей та проблему вакцинації розповіла на брифінгу Марія ПОЛІЩУК, заступник директора департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

– Як правило, хвороби органів травлення – сезонна проблема. Діти хворіють на гострі респіраторні вірусні інфекції, бронхіти, пневмонії. На другому місці – хвороби травної системи, які, як правило, характерні для дітей, старших за 6 років. Це пов’язане з потраплянням до організованого дитячого колективу школи та невпорядкованим харчуванням, – пояснює Марія Іванівна. – Далі йдуть хвороби ендокринної системи, які пов’язані з дефіцитом йоду в нашому регіоні.

итинаЩе одним важливим показником дитячого здоров’я медики вважають пробу Руф’є на визначення готовності серцево-судинної системи до навантажень на уроках фізкультури. П’ять років тому до основної групи увійшли 44% учнів, до підготовчої – 33%, до спеціальної – стільки ж. Нині ж основна група складає 37%, підготовча – 40%, спеціальна – 22%. Ще півпроцента – діти, яких за станом здоров’я узагалі звільнили від фізкультури.

– Буковинські школярі чи не найбільше в Україні страждають від порушення постави, – наголошує Марія Поліщук. – Це пов’язане, зокрема, з недотриманням вчителями правил розсаджування учнів.

Ще одна проблема – нестача вакцин. Якщо минулими роками Чернівецька область була забезпечена препаратами для профілактичних щеплень на 60-70%, то минулого року, через зрив тендерних процедур,– лише на 40% від загальної потреби.

– Цього року від лютого в область почалися поодинокі поставки вакцин. У березні отримали вакцину проти дифтерії, правця і кашлюку, у квітні – проти кору, паротиту, краснухи, – продовжує Марія Іванівна. – І якщо в ідеалі за квартал ми отримуємо 25% річного надходження вакцин, нині маємо не більше 10%. Усе це – поставки за рахунок закупівель 2014 року. 2015 року тендери ще не проводилися і закупівлі не здійснювалися. Та хочеться вірити у краще.

Кажуть, віра вмирає останньою.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *