Національні природні парки об’єднуються

1078Перший і вельми корисний прецедент в Україні започаткували буковинці 

У Чернівецькій області в різні роки були створені три національні природні парки: «Вижницький», «Черемоський» і «Хотинський». Вони різні за природними умовами, ресурсними можливостями та доступністю, але їх об’єднує буковинський дух і спільність завдань.

Оскільки в нинішніх соціально-економічних умовах важко розраховувати на власні сили, парки вирішили для порятунку від бюджетних злиднів об’єднатися. Ініціатором виступив Національний природний парк «Хотинський». І в лютому три парки підписали Угоду про створення Асоціації Буковинських національних природних парків.

Співпраця передбачалася у проведенні наукових експедицій з дослідження природного довкілля, розвитку власного туризму і рекреаційного господарства та в організації спільних маршрутів екотуризму. Асоціація активізує й розширить екопросвітницьку діяльність з виховання в буковинців європейського підходу до раціонального використання природних ресурсів.

Позитиви цього об’єднання підштовхнули до такого кроку ще три парки – «Галицький» на Івано-Франківщині, «Дністровський каньйон» на Тернопільщині та «Подільські Товтри» на Хмельниччині. Відтак у Чернівцях на спільній нараді в приміщенні кафедри ботаніки та садово-паркового господарства ЧНУ ім. Ю. Федьковича повноважні представники чотирьох солідних природоохоронних установ чотирьох областей, за ініціативи того ж Хотинського національного парку, підписали цими днями Угоду про створення Асоціації Дністровських національних природних парків. Це перший і вельми корисний прецедент в Україні. Передбачається, що до Асоціації можуть приєднуватися й інші аналогічні установи природно-заповідного фонду держави, розміщені в басейні цієї ріки.

На порядку денному роботи Асоціації – формування спільної бази даних наукового, екоосвітнього та туристсько-рекреаційного потенціалу, розробка спільних програм у сфері туризму, проведення важливих кампаній зі збереження рибних запасів і рідкісних видів тварин і рослин.

Віталій КОРЖИК, старший науковий співробітник НПП «Хотинський»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *