«Синці» під очима – «натяк» на хворобу

Іноді вони першими повідомляють про захворювання нирок чи звичайну перевтому

yak-shvidko-vivesti-sinc-pd-ochima_972

Непривабливі темні кола під очима жінки, як правило, намагаються замаскувати тональними кремами, чоловіки ж просто ховаються за темними окулярами. Проте насправді «синці» треба не приховувати, а… лікувати!

Чим небезпечні темні кола під очима і як їх позбутися, розповіла Ольга ГУСКА, лікар-терапевт.

– Поява темних кіл під очима – це «дзвіночок», який повідомляє, що в організмі починаються якісь запальні процеси. Варто одразу ж звернутися до дільничного лікаря, аби визначити причину їхньої появи. Зафарбовування проблемних ділянок не усуває недугу, яка, навпаки, може тільки далі розвиватися та загострюватися, – розповідає лікарка.

Про які саме запальні процеси йдеться?

– «Синці» під очима свідчать про недуги, які не завжди дають якісь інші прояви. Іноді без очевидного больового синдрому на шкірі проявляються ознаки внутрішніх захворювань, адже шкіра – це дзеркало наших внутрішніх органів. Пігментні плями, сухість шкіри, судинні зірочки, набряки на шкірі свідчать, що в організмі не все гаразд. Темні кола під очима можуть бути симптомом захворювань нирок, підшлункової залози, судинних уражень, патології шкіри, синдрому хронічної втоми, порушення обміну речовин, наявності глистів, анемії тощо. «Синці» можуть виникати у курців, а також бути алергічною реакцією на зовнішні подразники.

Чи має значення колір «синців»?

– Досить часто із певною недугою пов’язують відтінок темних кіл, проте це не зовсім правильно. Адже треба зважати, що в людей різні відтінки й товщина шкіри. Темні кола можуть бути причиною близького розташування венозної сітки до поверхні шкіри. Відтак треба звертати увагу на сукупні симптоми.

Не раз доводилося чути, що темні кола під очима найчастіше з’являються у людей, які мають хворі нирки…

– Це правда, але є ще й додаткові симптоми. Зокрема, «мішки» під очима з’являються переважно вранці, коли людина прокидається. Окрім того, існують проблеми із частим сечовиділенням, перепадами артеріального тиску. Незапальні процеси у нирках можуть протікати без очевидних симптомів, однак у подальшому будуть розвиватися порушення функцій нирок.

Появу темних кіл під очима може спричинити також захворювання підшлункової залози. Супутні симптоми – біль, зміна самої структури шкіри (стає або сухою, або жирною), поява кольорових пігментних плям. Крім того, може виникати нудота, блювота, різкі болі в ділянці підшлункової залози.

Чи правда, що «синці» під очима можуть свідчити про гельмінтоз?

– У цьому випадку «синці» – лише супровідний симптом. Якщо поряд із ним лікар діагностує періодичний біль із здуттям живота, проблеми із випорожненням, а також проблеми із зосередженням уваги та погіршення успішності у дітей, дратівливість, тоді можна говорити про гельмінтоз.

Нині молодим людям часто ставлять діагноз «синдром хронічної втоми»…

– Це не нове захворювання, проте у сучасному суспільстві воно трапляється усе частіше. Окрім темних кіл під очима синюватого відтінку, основними симптомами цієї хвороби є швидка втомлюваність, сонливість удень і безсоння вночі, розсіяна увага, інколи навіть фізичний біль. На цю недугу страждають, як правило, люди, які мають працюють у нічні зміни, через що у них збивається життєвий ритм. Якщо організму після відпочинку від нічних змін важко перелаштуватися, це вже є синдромом хронічної втоми. Його треба лікувати, бо в подальшому фізичні розлади можуть призвести навіть до психічних.

А якщо, окрім темних кіл під очима, жодних проявів хвороби немає, що тоді?

– Якщо обстеження не виявили жодної недуги, то «синці» швидше за все натякають на те, що час відпочити. Можна зробити перерву у роботі, навчанні, навіть спробувати деякі «народні» методи лікування. Проте, якщо після відпочинку темні кола не зникають, треба обов’язково звернутися до лікаря.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

 

Народні рецепти від темних кіл для втомлених очей

Картопляна маска: Два кружальця очищеної сирої картоплі покладіть на темні кола (або ж повністю накрийте ними очі) на 20 хвилин. Або зварене картопляне пюре змішайте з молоком і охолодженим накладіть на шкіру під очима на 20 хвилин, після чого вмийтеся прохолодною водою.

Сирна маска: Розімніть домашній сир ложкою, потім накладіть на повіки на 15-20 хвилин. Далі заберіть сир з обличчя тампоном, змоченим у холодному чорному чи зеленому чаї.

Маска з огірків: Свіжий огірок натріть на найтоншій терці. Візьміть половину столової ложки цієї маси, стільки ж подрібненої петрушки чи коріандру і стільки ж сметани. Змішайте й нанесіть під очі. Через 15 хвилин змийте холодною водою.

Поживна маска: Очищені волоські горіхи подрібніть на борошно. Дві чайні ложки отриманої суміші розмішайте з 1-1,5 столовими ложками топленого вершкового масла, і додайте дві-три краплі натурального лимонного або гранатового соку. Нанесіть маску на шкіру навколо очей, і залиште на 15-20 хвилин. Потім змийте водою кімнатної температури.

«Живильний» крем для повік: Подрібніть листя і стебла петрушки. Одну столову ложку зелені ретельно розітріть з двома чайними ложками м’якого топленого вершкового масла до утворення однорідної маси. Такий крем добре наносити на очі перед сном.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *