Омбудсмен Карпачова на Буковині

У тренажерній залі центру

Ніна Карпачова дарує Центру ікону Божої Матері Покрови, яка є символом омбудсмана та Українського козацтва. Зліва – Лариса Паламар

karpacheva-3

– Чернівецький обласний центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи – найкращий в Україні. І він єдиний, де комплексно поєднано соціальну та медичну складову і де надаються якісні, на сучасному рівні, медичні послуги, – відзначила на врученні нагород Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.

Директор центру Лариса ПАЛАМАР стала першою буковинкою, нагородженою відзнакою омбудсмена «За захист прав людини» у вигляді Хреста з Божою Матір’ю, яка крокує Землею і Святим Покровом захищає її жителів.

Грамотами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відзначені лікар-невропатолог, завідувачка відділенням Ольга Ващенко, а також молодша медична сестра Ольга Мойсюк і медсестра Людмила Локтіна.

– Успіхи нашого центру значні, – наголосила його директорка. – Однак це тільки початок. Ми вже виготовили проектно-кошторисну документацію на будівництво бальнеологічного комплексу з пансіонатом і харчоблоком. Сподіваємось, що цього року закладемо його фундамент. Але для цього потрібно 11 млн. грн.

Як зазначила п. Лариса, їх необхідно знайти, оскільки водне середовище – найкращий лік для дітей з ураженнями нервової системи. Та й кабінетів гідрокінезотерапії має бути кілька, бо на реабілітаційно-лікувальному курсі перебуває 110 дітей і вони не встигають пройти водні процедури, попри те, що центр працює у 2 зміни.

У стаціонарі ж може розміститися лише 30 маленьких пацієнтів. Тож існує черга: сьогодні записують уже на липень. А побудова пансіонату дозволить узяти на лікування ще й дітей з області. Потрібен також свій харчоблок, бо їжу для діток привозять тричі на день з центру професійної реабілітації, де субота й неділя – вихідні. А дитячий неврологічний центр у ці дні працює.

Насамкінець поцікавилася думкою омбудсмана про рівень дотримання прав людини і, зокрема, дитини, надто хворої дитини, на Буковині.

Ніна Карпачова: – Права людини починаються з прав дитини, і особливо хворої дитини, на здоров’я і життя. Буковина ж протягом останніх років стала лідером в охороні здоров’я, посідаючи поперемінно друге чи третє місця в Україні.

І це попри те, що у нас фінансування медичної галузі здійснюється не те що за залишковим принципом, а за принципом, який і зрозуміти неможливо! Бо в розвинених країнах, наприклад, понад 10% ВВП йде на медичну галузь. Найбільше, що мала Україна за всі ці роки, – 3,4% від ВВП. А торік у нас загалом була лише половина від мінімальних потреб.

– Якими ж є мінімальні потреби?

– Це 5% від ВВП. Ми ж мали 2,5%. Тому дуже важливо те, що робите ви, буковинці, самотужки наповнюючи місцевий бюджет і додаючи власних коштів до субвенцій, які надходять із державного бюджету, для будівництва лікарень, відновлення пологових відділень тощо. І за ці кошти навіть створюєте центри реабілітації, в тому числі для дітей з вадами здоров’я.

З огляду на кризу та відсутність фінансування, робиш єдино правильний висновок: Буковина, на щастя, має ентузіастів, завдяки яким це стало можливим. Область зробила серйозні кроки до того, щоби права дитини були захищені. Мене вразило те, що я побачила в цих кабінетах…

Довідка:

На Буковині живе майже 8 тисяч дітей з ураженнями нервової системи.
З них 800 мають діагноз ДЦП (дитячий церебральний параліч).
В Україні хворих на ДЦП дітей – 23 тисячі.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»
Фото Вікторії ЧАБАНОВСЬКОЇ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *