Сезон у розпалі: скільки їсти помідорів, щоби не нашкодити

Які корисні речовини містяться у томатах:

* лікопін – натуральний барвник, потужний антиоксидант, знижує ризик онко- і серцево-судинних недуг; * бета-каротин – потрібен для імунної системи, забезпечує нормальний стан шкіри та слизових оболонок; * калій – важливий мінерал для правильної роботи серцево-судинної та нервової систем; * йод необхідний для нормального метаболізму та функціонування щитовидної залози; * вітамін С: одне з його завдань – підтримувати вироблення колагену, потрібного для красивої пружної шкіри, зв’язок і хрящової тканини.

У невеликих кількостях до складу помідорів входять:

* лютеїн – антиоксидант, який покращує зір, а ще протистоїть розвитку атеросклерозу; * залізо – сприяє утворенню гемоглобіну; * фолієва кислота важлива під час вагітності: необхідна для росту і розвитку кровоносної і нервової системи плоду. Томати містять також вітаміни групи В, вітамін К, кремній, кобальт, хром. Але головна цінність помідорів – лікопін. Залежно від сорту, вміст лікопіну в помідорах від 5 до 50 мг/кг. Що більше лікопіну в томаті, то червоніший його колір. Поряд з іншими овочами помаранчевого чи насиченого червоного кольору, які містять лікопін, на день вистачить два помідори або одна склянка томатного соку, або 2-3 столових ложки натурального томатного соусу (не кетчупу: там купа солі, цукру та інших шкідливих речовин).

Їжте сирими, в салатах, варіть, тушкуйте, запікайте! 

Помідори не втрачають корисних властивостей при термічній обробці. Тому використовуйте їх як у свіжому, так і в тушкованому, запеченому чи вареному вигляді. Хоча вживати томати у великій кількості не рекомендується при захворюваннях нирок, подагрі, підвищеній кислотності шлунка, виразках та гастритах. І не забувайте про ймовірність алергії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *