Медичний… супермаркет

Він же дитячий діагностичний центр і Чернівецька обласна дитяча лікарня №2. Вранці зайшов – пополудні вийшов. Усі послуги вкупі. Стовідсоткова зручність. Діагностична й амбулаторно-поліклінічна допомога в повному обсязі: швидко, якісно, надійно!

Наталія Шевчук і Тамара Крецу (справа наліво) все зробили для того, щоби ендокринологічно хворі дітки отримували добре лікування
Наталія Шевчук і Тамара Крецу (справа наліво) все зробили для того, щоби ендокринологічно хворі дітки отримували добре лікування

У ЧОДЛ №2 завжди велелюдно. Проте причина цього, на жаль, не тільки у доброзичливості і професійності тутешніх лікарів.

– Діти почали хворіти частіше: консультативно-диспансерне і діагностичне відділення розраховані на 125 відвідувачів у зміну, а обстежуємо натомість близько 250, – констатує головний лікар Наталія ШЕВЧУК. – До того ж хвороби значно «помолодшали», – наголошує вона. – Останніми роками побільшало дітей з ендокринними патологіями. Серед них – цукровий діабет, порушення діяльності щитовидної залози, передчасне статеве дозрівання тощо.

– У чому ж причина росту ендокринологічних захворювань у дітей?

– Залози внутрішньої секреції – єдиний ансамбль. Збій в їхній злагодженій роботі може стати причиною різних недуг. А спричинити такі збої здатні багато чинників – як зовнішніх так і внутрішніх, – каже Тамара Крецу, яка 10 років тому разом з головним лікарем і науковцями медуніверситету закладала основи дитячого ендокринологічного відділення. – Це і несприятливий стан довкілля, і нераціональне харчування, і гіподинамія, і надмірна маса тіла, і хронічний стрес, і дефіцит йоду тощо. Діти ж є найбільш уразливі до таких негативних впливів.

– Які захворювання ендокринної системи у дітей трапляються найчастіше?

– Насамперед, патологія щитоподібної залози.

Кількість захворювань щитовидки в українських дітей за останні 10 років збільшилась у 3 рази.

Часто матері скаржаться, що малюк млявий, сонливий, в нього з’являються набряки, надлишкові накопичення жиру й рідини в організмі. Усе це може свідчити про знижену функцію щитовидної залози. Коли ж функція підвищена, то це викликає часте серцебиття, пітливість, роздратованість, втрату ваги тіла.

Небезпечною є пов’язана з розладами щитовидної залози проблема йододефіцитних захворювань. Нестача йоду в організмі, що розвивається, призводить до порушень фізичного, статевого та психічного розвитку.

Згідно з висновком експертів ВООЗ, саме нестача йоду – найбільш поширена причина розумової відсталості.

Йодна недостатність – найбільш поширена причина розумової відсталості.

Кожні 10 років подвоюється і кількість хворих на цукровий діабет. У дітей ця недуга має свої особливості. Вона, як правило, маскується під інші захворювання. Тому варто поговорити про дитячий цукровий діабет окремо.

Невисокі чи хворі?

– Деякі діти відстають у рості від своїх однолітків. Чому? І чи мають вони шанс вирости?

– Причин відставання у рості безліч: від хвороб і несприятливої обстановки в родині – психологічні стреси й емоційний дискомфорт – до генетичної патології. В Україні один із десяти тисяч новонароджених з’являється на світ з вродженою формою затримки росту – гіпофізарним нанізмом. У таких дітей недостатньо або взагалі не виробляється гормон росту соматотропін. Хвороба не проявляється одразу. До двох-трьох років малюк просто здається невисоким на зріст, і лише у п’ять-шість років можна помітити значне відставання. Проте низькорослість успішно лікується. Скажімо, якщо розпочати лікування з 4 років і продовжувати його до 17-18, то можна на 100% бути впевненим, що така дитина матиме нормальний зріст. Якщо ж гормон росту вживається безсистемно, нерегулярно, годі очікувати належного ефекту.

Місячні у… 8 місяців

– Проблеми статевого розвитку у ранньому віці також парафія ваших спеціалістів-ендокринологів?

– Так. Нині загалом відзначаються значні зміни е термінах і темпах статевого розвитку сучасних підлітків. На часі навіть перегляд вікових нормативів статевого дозрівання. Скажімо, до нас звернулася мати дівчинки, в якої місячні почалися у 8 років. Ми її обстежили і не знайшли збою в ендокринній системі. Натомість, місячні у 2 роки – це вже, безперечно, патологія. Тим паче – з 8 місяців. А саме з такими порушеннями до нас нещодавно звернулися батьки дівчаток. Після попереднього обстеження ми направили їх до Києва для поставлення остаточного діагнозу.

Торік Мінздоров’я України визнало це відділення одним з кращих в Україні.

Світлана ВИШНЕВСЬКА, «Версії»

Довідка «Версій»:

Перше в Чернівцях дитяче ендокринологічне відділення на 25 ліжок створене 10 років тому. Тут працюють висококваліфіковані фахівці, двоє з них – лікарі вищої категорії.

У відділенні безкоштовно діагностують і обстежують за новітніми технологіями.

Тут виконуються всі клінічні, біохімічні аналізи, дослідження гормонів щитовидної залози, ультразвукове дослідження ендокринних залоз, визначення рівня глікозильованого гемоглобіну, мікроальбуміну сечі для раннього виявлення ускладнень цукрового діабету та їхнього лікування.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *