Чернівці відкрили сезон коронавірусу в Україні, а японські лікарі дають пораду, як перевірити себе на вірус

Девіз тижня

Ретельно мий руки, дбай про харчування і відпочинок, вчасно звертайся до лікарів, зберігай здоровий глузд і добрий гумор.

Напередодні

Чи готова Буковина до зустрічі з коронавірусом?

На думку заступника Секретаря Ради національної безпеки України, доктора медичних наук Олексія Соловйова, який відвідав у кінці лютого Чернівці, область має головне – лікарів. Про це він заявив журналістам під час брифінгу. Щодо відсутності в аптеках і в лікарнях масок, чиновник зауважив, що існують домовленості з вітчизняним виробником, отже невдовзі маски будуть. Про те, чому влада запізнилася з цим рішенням, мови не було. Попри це на базарах маски можна купити, тільки дуже дорого.

Про кількість апаратів для порятунку від дихальної недостатності в обласному центрі повідомила Наталія Гусак, заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації: 4 – у дитячій обласній та 13 – в обласній клінічній лікарні. Заплановано довезти  ще 6, тож має вистачити.

Секретар РНБО взяв участь у засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в ОДА, відвідав інфекційне відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні та контрольно-пропускний пункт «Порубне». За його словами, умови в інфекційному відділенні, м’яко кажучи,  бажають кращого.  

Нагадаємо також, що 28 лютого Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підвищила оцінку ризику коронавірусу до «дуже високого» на глобальному рівні, про що на брифінгу заявив глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус.

Вл. інф.

 

Коронавірус – це для старих?

Принаймні діти до 15 років, за словами заступника Секретаря Ради національної безпеки України, доктора медичних наук Олексія Соловйова, який нещодавно відвідав  Чернівецьку область і зустрівся з журналістами на брифінгу, на коронавірус не хворіють.

Як правило, у 60% хворих на коронавірус  він починається  як грип, а у 15% – як кишкова інфекція, тобто з розладами шлунка та діареєю. У більшості недужих на Covid-19 захворювання проходить, як легка недуга.

Вл. інф.

 Що сталося у вівторок  

COVID-19 таки дістався України.  Перша людина з поставленим діагнозом – житель Чернівців, який повернувся з Італії через Румунію. Він у місцевій інфекційній лікарні у стабільному стані. Ізольовано чотирьох прикордонників, які контактували з подружжям.

Про це в ефірі 112 Україна у вівторок 3 березня повідомила заступниця директорки департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марія Поліщук. За її словами, хворий не контактує з іншими пацієнтами інфекційного відділення.

І ця новина цілком нівелювала новини про епідемію коронавірусу в інших країнах: що не кажи, а «своя сорочка до тіла ближче». Відтак сусіди інфікованого обрали алгоритм поведінки за прикладом Нових Санжар, хоча до ексцесів, дякувати Богові, не дійшло.

Кілька десятків людей зібралися на протести під під’їздом багатоповерхового будинку, де мешкає подружжя. Люди вимагали ізолювати в лікарні й дружину хворого. Містянам не подобається те, що жінка, яка тісно контактувала з чоловіком, і в якого виявили коронавірус, перебуває вдома, а не на обсервації.

Жінку інфікованого пообіцяли забрати таки до лікарні, а під’їзд, у якому розташована квартира, де проживало подружжя,  дезинфікуватимуть упродовж місяця.
Як реагує влада

Чернівецька мерія ухвалила низку заходів з протидії розповсюдженню коронавірусу, але у більшості випадків заходи не виконуються: немає масок і дезінфікуючих засобів

У Чернівцях дитсадки, магазини, аптеки і транспорт працюють у штатному режимі. 

Учора ввечері та сьогодні зранку продезінфіковано громадський транспорт. Гірша ситуація з дезінфекцією місць масового скупчення – шкіл, садків, супермаркетів, офісних центрів. Рекомендованого для дезінфекції у школах «Мікросепту» та його аналогів немає в продажу взагалі. В одному єдиному магазині, де журналіст побачив вологе прибирання, поручні мили звичайним засобом для миття скла, бо інших немає, кажуть продавці. В інших супермаркетах єдиними засобами прибирання досі залишаються вода і ганчірки.

В аптеках антисептиків для прибирання теж немає. В одній з мереж магазинів побутової хімії натомість наполегливо пропонують вологі серветки і засоби для знезараження шкіри рук.

Найгірша ситуація з дотриманням маскового режиму. Приватні перевізники не можуть закупити маски, бо їх ніде немає, пояснюють водії одного з маршрутів, на якому проїхався журналіс. Тому працюють без масок. Та ж історія і в торгових точках міста – усі без масок.

 

Що каже офіційний Київ?

Наявних в українських лікарнях місць у разі спалаху епідемії коронавірусу вистачить на чотири місяці, заявила в суботньому інтерв’ю Радіо Свобода міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька.

«У нас є 12 тисяч ліжок на всю Україну. Навіть якщо щодня буде додаватися по 100 (пацієнтів із коронавірусом – ред.), у нас на чотири місяці інтенсивної появи по 100 людей вистачить ліжок. Але така динаміка можлива тільки тоді, якщо ми не вживатимемо жодних епідеміологічних заходів»  – сказала Скалецька.

 

Попри спадок пані Супрун

Швидка буде оперативно реагувати на виклики

Швидка допомога виїжджатиме до людей з високою температурою, заявив на брифінгу заступник міністра охорони здоровֹ’я Дмитро Луфер: «Напрацьовуються зміни до порядку виклику швидкої та лікарів саме на цей період, коли ми очікуємо можливі інфекційні випадки. Щоби медики могли приїхати додому й людина не мандрувала містом». За словами чиновника, у швидкої вже є план дій на випадок спалаху коронавірусу, окремі ліжка в інфекційних відділеннях і лікарі, які очікують на пацієнтів і теж знають, що робити, додав Луфер. 

 

Чи варто панікувати?

* Лише 20% хворих переносять хворобу у важкій формі. *Лише 3% потребують реанімації. * Помирає 3,3% хворих. * В Україні близько 12-ти тисяч місць в інфекційних стаціонарах і близько 2-х тисяч лікарів-інфекціоністів та  5 тисяч спеціально підготовленого медперсоналу. * Вже є тест-системи, які дають результат за 5-6 годин.

 

Що радять?

Ні маска, ні чарка

Як відомо, COVID-19 поширився вже у понад 70 країнах. Кількість загиблих, хоча й втрачає потроху динаміку. все ж таки сягає 3 тис. Американські експерти наполягають, що респіраторна маска – не засіб від коронавірусу. За їхніми словами, одна маска ефективна не більше 2 годин, до того ж не всі люди правильно їх надягають. А щоби вірус не поширився, варто в разі будь-яких респіраторних проявів залишатися вдома, а при чханні та кашлю правильно прикривати ніс і рот.

Не рекомендують також традиційного «засобу» українців від застуди – спиртного, оскільки воно послаблює спротив організму до вірусів.

 

Та можна себе перевірити

Японські лікарі запропонували тест: зробіть глибокий вдих і затримайте видих на 10 секунд. Подальша реакція організму покаже ймовірну наявність або відсутність вірусу. Якщо видих відбувається вільно, без дискомфорту, кашлю та відчуття скутості у грудях, це означає, що в легенях немає фіброзу, що, своєю чергою, показує й відсутність цього небезпечного вірусу. За найменшого ж дискомфорту варто звернутися до лікаря.

 

Як захиститися від інфікування?

*уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;
*не торкайтеся обличчя немитими руками;
*часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
*ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;
*уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Інформацію збирав Дмитро ЦАРЕНКО, інтернет-оглядач «Версій»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *