Кожний третій чернівчанин скаржиться на роботу системи кровообігу

На підсумковій колегії управління охорони здоров’я Чернівецької міськради підбили підсумки діяльності медиків міста за минулий рік та обговорили перспективи галузі на 2011-ий.

Майже кожна третя людина має проблеми із системою кровообігу. На стан здоров’я впливає малорухливий спосіб життя, високоемоційний рівень напруги, надмірне вживання алкоголю, наркоманія, тютюнопаління. Ці причини, поряд з надлишковою вагою тіла та підвищенням артеріального тиску, викликають хвороби системи кровообігу та призводять до передчасної смерті. Мало хто знає, що нормалізація артеріального тиску знижує розвиток мозкових інсультів на 42%, серцево-судинних ускладнень на 14%.

Регулярне лікування та контроль артеріального тиску зменшує смертність від інсульту на 48%.

Інвалідність – результат хвороби

– 1/3 всіх захворювань дорослого населення припадає на осіб старшого від працездатного віку, – говорить Любов БАБАЄНКО, начальник відділу організації медичної допомоги населенню. – Однак зростає кількість інвалідів – особливо молодого віку, в тому числі й з дитинства. Інвалідність же, як відомо, тісно пов’язана із захворюваністю населення і завжди є її результатом.

Дітей, хворих на туберкульоз, більшає

Важливим періодом, який впливає на процес формування особистості та ставлення до власного здоров’я, є підлітковий вік. Рейтингові місця у захворюваності підлітків посідають хвороби органів дихання і органів травлення, інфекційні хвороби та недуги нервової системи.

Найбільші показники порушення зору та постави спостерігаються у дітей від 2 до 8 класів, а серед дітей 9-11 класів найпоширеніший – сколіоз.

2010 року зросла кількість хворих на туберкульоз серед дітей і підлітків. Це лікарі пояснюють відмовою батьків від вакцинації.

Рак молочної залози – лідер

Протягом останніх п’яти років спостерігається тенденція до зменшення смертності від онкологічних захворювань.

Серед чоловічого населення рак легень посідає перше місце, друге – рак простати, третє – рак шкіри. У жінок – рак молочної залози, рак шкіри та рак ободової кишки відповідно.

– Позитивним є те, що рак на ранніх стадіях виявляють частіше, – говорить Любов Миколаївна. – Порівняно з 2009 роком, показник занедбаності раку зменшився. Хоча перше місце по занедбаності посідає рак шлунка, друге – легенів, третє – ободової кишки. Але 53,6% усієї занедбаності візуальних локалізацій припадає на рак молочної залози.

Один наркоз – кілька операцій

Сучасний стан та спосіб життя молоді змушує замислитися. Кожна п’ята дитина народжується з відхиленнями, у 90% школярів діагностуються різноманітні захворювання. Через малорухомий спосіб життя, згаяння вільного часу за комп’ютером у дітей все частіше порушується постава. А це веде за собою всі інші хвороби. Така ситуація становить загрозу генофонду нації. Тому, за словами Валентини ТАРАСЮК, начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради, терміново потрібно впливати не тільки на здоров’я молодшого покоління, а й дорослого населення. Тож у 2011 році планується:

– в амбулаторних умовах запровадити операції на судинах з використанням лазерного коагулятора;
– забезпечити фіброколоноскопію з біопсією та поліпектомією під загальним знеболенням;
– відновити проведення операційних втручань у пологовому будинку №1 за допомогою лапароскопічної стійки;
– дооснастити сучасним обладнанням заклади материнства та дитинства міста, станції швидкої медичної допомоги;
– впровадити гастрофібродуоденоскопічні дослідження в поліклініці №1;
– здійснювати всі потрібні пацієнту операції одночасно протягом дії одного наркозу.

Також у планах відкрити повноцінний травмпункт для дітей. Це значно покращить якість допомоги маленьким чернівчанам.

Анемія вагітних – найпоширеніша

Основна причина втрат плоду – захворюваності жінок, які на пряму не пов’язані з вагітністю. Стан соматичного здоров’я вагітної впливає на рівень ускладнення та патологічність пологів, – розповіла Світлана ТКАЧИК, головний акушер-гінеколог управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради. – На першому місці – анемія у вагітних (39%), кожна третя вагітна має патологію серцево-судинної системи, кожна четверта – хвороби сечостатевої системи, кожна шоста – хвороби щитовидної залози.

У структурі мертвонародженості недоношені діти складають 71,5%.
71% жінок не оглядалися у гінеколога по 5 – 10 років.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *