Король інфекції – грип – боїться лише профілактики

Кашель, чхання, сльози з очей, «дощик» з носа – усе це разом називається застудою. А точніше – гострим респіраторним захворюванням. І трапляється воно в кожного мало не кілька разів на рік. Але ми недостатньо знаємо про цю недугу. Позбутися такої прогалини читачам «Версій» допоможе Сергій ЯНЧЕНКО, завідувач оргметодвідділом Чернівецького обласного центру здоров’я.

Віруси? Віруси!

Гострі респіраторні захворювання мають різне походження. Більшість із них – вірусної природи (ГРВІ). Це – грип, парагрип, аденовірусні, респіраторно-синцитіальні (РС), риновірусні, коронавірусні захворювання, рідше – реовірусні і пікорнавірусні інфекції.

Особливе місце серед ГРВІ належить грипу: його навіть називають королем інфекції, беручи до уваги поширення, високу захворюваність населення як у країнах, що розвиваються, так і у високорозвинених. Кожний спалах грипу завдає істотної шкоди здоров’ю населення та економіці відповідного регіону та країни в цілому.

Підраховано, що на грип щороку хворіє кожен десятий дорослий і кожна третя дитина. За даними ВООЗ, щороку під час спалахів грипу у світі захворює 3-5 млн. осіб і 250-500 тис. із них помирають. Діти хворіють на грип у 4,6 раза частіше, ніж дорослі. Смертність від грипу та його ускладнень займає перше місце в структурі смертності від інфекційних і паразитарних захворювань.

Кожна з ГРВІ має певні відмінності, залежно від тропності, тобто здатності притягувати ті чи інші віруси до дихальної системи. Віруси грипу, РС, аденовіруси можуть вражати епітелій як верхніх, так і нижніх дихальних шляхів із наступним розвитком бронхіту, бронхіоліту й важкого дихання, тоді як від риновірусної інфекції переважно потерпає епітелій носової порожнини, а при парагрипі – гортані.
Антиоксиданти проти каліфорнійського грипу

– А що являє собою грип А(H1N1)?

– Він виник як результат рекомбінації генетичних елементів, які вражають свиней Північної Америки, Європи та Азії, до них додалися гени пташиного грипу і гени сезонних вірусів грипу людини. Назагал утворилася дуже серйозна й страшно «вибухова» суміш.

Основною причиною того, що вірус грипу А(H1N1) вражає дихальну систему, є білкова оболонка вірусу М2, яка діє руйнівно на внутрішню поверхню легень і створює умови для розвитку хвороби.

Свою руйнівну силу білок М2, за даними вчених США, втрачає в присутності речовин – інгібіторів окислення (антиоксидантів). Вони містяться у свіжих фруктах, ягодах, овочах, горіхах та зелені, а також у деяких харчових продуктах, приготовлених з них: щойно вичавлені соки, морси, зелений чай, натуральне виноградне вино (в червоному антиоксидантів більше, ніж у білому).

Симптоми захворювання, спричинені вірусом грипу А(H1N1), подібні до симптомів сезонного грипу: лихоманка, кашель, біль у горлі та м’язах, нежить, головний біль і втома. Сьогодні ще не відомо, як поведе себе новий вірус у людській популяції, і часто поки що важко визначити конкретні групи ризику. Але стандартно до них належать особи, яким понад 65 років, діти до 5 років, вагітні, люди з хронічними захворюваннями, а також із імунодефіцитними станами.

Профілактика ГРВІ

■вакцинація;
■застосування лейкоцитарного інтерферону;
■карантинні заходи;
■призначення лікарських засобів, які створюють імунітет і змушують його працювати (імуномоделюючі й імуностимулюючі засоби).

Зазвичай імунітет від перенесеного грипу зберігається протягом п’яти років. Перехресного імунітету при грипі не існує, тож при появі нового штаму можливе збільшення кількості хворих. На жаль, передбачити, якою саме вакциною треба прищеплюватися, не завжди можна. Причому, доцільність щеплень проти грипу обмежується терміном 1-1,5 місяця до початку передбачуваної епідемії.

Препарати інтерферонів, які для імунопрофілактики ГРВІ зараховують до заходів екстреної допомоги та призначають одразу після контакту з хворим на ГРВІ або при появі перших симптомів захворювання, дозволяють у 80% випадків мінімізувати або нівелювати захворювання.

Для профілактики ГРВІ варто застосовувати імуномодулятори.

Доведено ефективність препаратів вітамінів та мікроелементів селену, цинку та антиоксидантних вітамінів С, Е та В-каротину для зниження ризик розвитку ГРВІ та ГРВ (за даними лікарів Нової Зеландії, Ефіопії, Франції).

■ Джерело вірусу – людина. Чим менше контактів – тим менше шансів захворіти.

■ Маска обов’язково повинна бути на хворому, якщо поруч здорові.

■ Треба часто мити руки і носити із собою вологі дезінфікуючі гігієнічні серветки (за рекомендаціями ВООЗ).

■ Обов’язково застосовувати часте й інтенсивне наскрізне провітрювання. Оптимальні параметри повітря в приміщенні – температура близько 20С, вологість 50-70%. Частіше мийте підлогу.

■ Контролюйте стан слизових оболонок. Слиз забезпечує функціонування місцевого імунітету. Якщо слизові оболонки пересихають, зволожуйте їх соленим розчином (1 чайну ложку звичайної кухонної солі розвести в 1 л перевареної води).

■ Додержуйтеся харчового режиму. Їжа повинна бути легкою, збагаченою вуглеводами, рідкою. Не змушуйте себе їсти, коли не хочеться.

При нездужанні – мерщій до лікаря!

На Буковині – ситуація  міжепідемічна

– Тож нині ще можна робити щеплення, – сказав нашому кореспонденту завідувач епідеміологічним відділенням ОблСЕС Юрій ПАДУРАРУ.

Як наголосив Юрій Олексійович, саме у спокійний міжепідемічний період можна робити щеплення проти грипу. Для цього треба звернутися до поліклініки за місцем проживання.

За словами спеціаліста, санітарні лікарі щоденно відстежують у краї захворюваність населення на грип та гострі вірусні інфекції. На Буковині, як і загалом в Україні, циркулюють пандемічний, себто каліфорнійський грип, а також штами вірусів А і В. Крім того, маємо доволі багато різних гострих вірусних інфекцій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *