Кір і пані міністерка: Хто кого, або, Як кажуть в Одесі, за кого нас тримають?

 

От скажіть, будь ласка, поклавши руку на серце:  чи буде матуся, в якої захворіла на кір дитинка, уточнювати, спалах це чи епідемія? Чи кожна матуся побіжить з дитиною на щеплення, навіть дізнавшись про динаміку наростання явища, назву якому навіть ще не вибрали?

Спершу систему щеплень зруйнували. Жадібні нагріли руки на закупівлі неякісних вакцин, байдужі та ласі сенсацій добряче налякали населення смертями немовлят від щеплень. Шлях униз ми пройшли вражаючий: від практично 100% щеплених діток 2003-го до 40% 2016-го. Нині, приблизно раз на 5-6 років ми збираємо врожай хворими. І, на жаль, інколи це закінчується фатально. 

І немає дня, щоби в ЗМІ не з’явилася уточнена на цей день цифра інфікованих – офіційна, від МОЗ. Нині ця цифра перетнула 4,8 тисячі. Хоча на початку минулорічного грудня, коли п.Супрун відмахнулася від проблеми, назвавши казково маленьку кількість «десь двісті захворілих», офіційна статистика від МОЗ була на позначці 2381. Загалом захворюваність на кір перевищує відповідну цифру 2016-го у 70 (!!!) разів. Лише у січні 2018-го додалося 1280 захворілих на кір,  із яких 856 – діти. Вже відомо й про два випадки дитячої смерті на тлі кору, а найменшенькому із захворілих на кір в Україні – 2 місяці.

Ще одна неточність, аби не казати – брехня: в офіційних повідомленнях наполягають, що діткам без щеплень на період спалаху кору заборонили відвідувати школи й дитячі садочки. Маю відомості про київську школу, яку відвідують мої онуки: як ходили, так і ходять. І цирк, у якому діти масово заразилися на кір, як працював, так і працює.

У Чернівцях же офіційно визнали недоречним припиняти через кір навчальний процес: немає потреби. На 12 січня в області було 468 недужих на кір. Мабуть, замало.

Маємо закон «Про захист населення від інфекційних хвороб», але він не виконується, хоча саме там і написано, що нещеплені діти не мають права відвідувати дитячий колектив.

На пані Супрун дивуватися не доводиться, вона поставлена на цю посаду зовсім не хворих на кір рахувати і навіть не боротися із цією пошестю, що прийшла на українців, як стверджує пані міністерка, з Румунії (тут не сперечатимусь, паспортів віруси не мають). І завдання своє – нанівець звести гарантовану конституцією медичну систему – хоча вона й серйозно хворіла на корупцію, але «швидка»  до дитини з високою температурою приїжджала – ця пані виконує блискуче. Звісно, не сама: має відповідний штат креативних новаторів, уся креативність яких полягає в тому, аби «злизати» заморську систему охорони здоров’я. Нам же не кажуть, скільки десятиліть чи навіть століть успішні світові країни будували свою охорону здоров’я – нам кажуть: отак буде добре. Хоча, будьмо певні, що й новатори, й їхні сім’ї лікуються не в районних поліклініках і не в сільських ФАПах.

Пройти щеплення від кору не пізно навіть протягом перших 72 годин після контакту з хворим.

Та повернімося до кору. Ми вже засвоїли, що лікування від нього немає, а вберегтися можна лише щепленням. На цьому наполягають і головний дитячий інфекціоніст України Сергій Крамарьов, і улюблений нашими матусями педіатр Комаровський, якому, до речі, зовсім не властива схильність до паніки. Пройти щеплення від кору не пізно навіть протягом перших 72 годин після контакту з хворим, запевняє, своєю чергою, лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Та й підґрунтя для такої впевненості солідне. За даними ВООЗ, від 2000-го до 2015-го вакцинація дозволила зменшити смертність від кору на 79% і запобігла 20,3 млн смертей.

Цілком розумні та успішні люди у блогах пропонують просто плюнути на офіційну медицину й завітати не до районної поліклініки, а до приватної клініки, де за 900 гривень пацієнта обстежать, зроблять потрібні аналізи, а далі щеплять. Нормальною, якісною вакциною. Навіть не будемо запитувати, що робити тим, кому це не по кишені…

Зрештою, коли б «батьки» нашої держави та їхні власні діти й онуки, а це, зокрема,  – Президент, прем’єр, міністри, депутати Верховної Ради та інші високопосадовці – отримували медичну допомогу в поліклініках і лікарнях, що є на території України, медична галузь не впала би нижче плінтуса.     

Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *