Харчове отруєння – не тільки від задоволення, але й від біди
Літній гарячий день, пікнік у лісі або шикарний ресторан… А за кілька годин – різкий біль у животі, ніби футбольним м’ячем ударили, блювота, незупинна діарея… Вочевидь, до їжі, яку ви вжили кілька годин тому, потрапили токсичні бактерії. Сьогодні в буковинців з’явився ще один ризик: купити так звані «підтоплені» харчі.
Остерігайтеся зневоднення
Мінімум на два дні – це за умови легкого перебігу – ви «вибиті» зі звичайного ритму життя. Бактерії подражнюють кишковий тракт і провокують велику втрату рідини, як то кажуть, «з обох кінців»… Необхідно багато пити, аби компенсувати втрати. Краще за все робити це за допомогою води, на другому місці інші чисті рідини: апельсиновий сік, курячий бульйон… Газовані напої можна використовувати, лише випускаючи з них газ, бо його пухирки вуглекислоти будуть боляче впливати на подражнену оболонку ваших нутрощів. Пухирки можна видалити швидше, переливаючи напій зі склянки до склянки. Пийте малими дозами й повільно, бо ризикуєте спричинити новий напад блювоти.
Існує кілька видів препаратів з електролитами для відновлення вмісту калію, магнію, глюкози, інших важливих речовин.
А от засобів проти печії (харчова сода, препарати типу бекарбон) краще уникати: вони навпаки послаблюють ваш спротив бактеріям. Не намагайтеся прискорювати процес очищення, викликаючи блювоту.
Звичайно, наразі аптеки можуть запропонувати вам «важку артилерію» проти розладів травної системи на зразок Імодіуму, але вони знімають бурхливу реакцію, коли треба виводити отруту.
І ще одне: не поспішайте відновити весь список харчів, щойно вам стане краще: кілька днів посидьте на щадній дієті.
Тривожний сигнал
Особливий ризик у разі харчового отруєння спіткає дітей, людей похилого віку і тих, хто потерпає від імунних розладів. Отже,обов’язково зверніться до лікаря,коли відчуєте наступне:
* важко ковтати, говорити або дихати, проблеми із зором (пливе зображення), м’язова слабкість або параліч, надто після вживання грибів, консервованого м’яса або морепродуктів;
* температура тіла піднялася вище 37 градусів;
n незупинна блювота;
* діарея довше за 1-2 дні;
*постійний локальний біль унизу живота;
*сильне зневоднення, сухість у роті, зменшилося видалення сечі, набряки шкіри (коли вщипнути, шкіра одразу не розрівнюється);
nпронос із кров’ю.
Не втрачайте обережності.
Ваші шанси на харчове отруєння значно зменшаться, якщо дотримуватиметесь деяких правил цивілізованного життя:
* Мийте руки, коли беретеся за готування харчів, і кожного разу, коли торкалися сирого м’яса або яйця.
* Не готуйте їжу, коли маєте розлади травлення.
* Не вживайте сирими рибу, птицю, м’ясо, молоко, яйця. Уникайте молюсків, салатів із сирими яйцями. Не використовуйте яєць із розбитою шкаралупою.
* М’ясо і птицю готуйте, доки не зникне червоний колір, а рибу – доки вона почне розшаровуватись.
* Коли готуєте великий шматок м’яса або птицю у мікрохвильовій печі, користуйтеся спеціальним м’ясним термометром.
*Не куштуйте на смак сирий фарш, ковбаски до запікання, недоварені супи і навіть сире тісто.
* Не давайте харчам «обмінюватися» бактеріями: не кладіть сире м’ясо поруч із немитими овочами, тим паче з продуктами, які не будуть піддані тепловій обробці (наприклад, хліб).
* Не залишайте «на потім» брудний посуд. Дошки та інше приладдя для обробки м’яса після вживання одразу ретельно мийте спеціальною щіткою з милом чи іншим знезаражувальним засобом.
* Ретельно мийте консервні ножі та багаторазові кришки.
* Щочастіше міняйте мочалки й губки, користуйтеся на кухні паперовими рушниками.
* Не залишайте харчі поза холодильником більше 2-х годин і уникайте їсти те, що довго залишалося на столі.
*Розморожуйте м’ясо в холодильнику: бактерії можуть розмножуватися на поверхні в той час, як середина ще заморожена.
*Збирання грибів залиште знавцям і ніколи не їжте гриби прямо в лісі, приготовлені на вогнищі.
* Домашні консерви, відкривши, піддавайте тепловій обробці не меше 20 хвилин.
* Ніколи не куштуйте харчів сумнівного походження або вигляду. Уникайте стертих етикеток або їхньої відсутності, тріснутої упаковки, банок із здуттям, із мутною рідиною або таких, що «стріляють», коли їх відкривають. Зіпсовану їжу не віддавайте навіть домашнім тваринам.
Бактерії не розмножуються за температури вище 57 градусів і нижче 15-ти.
Підготувала Лідія КОСТИНСЬКА, «Версії»