Хвороби просто з крану

Якщо ви живете у Чернівцях, то не дивуйтеся, коли з вашого крану потече вода з фекаліями. Тож, перед тим як використовувати воду, зверніть увагу на її запах і колір, – закликає доцент кафедри фізичної хімії та екології хімічних виробництв хімічного факультету ЧНУ Борис СКІП.

Постраждав – не лінуйся поскаржитися!

Придатність для вживання та якість питної води регламентуються санітарними нормами й правилами. Для питної води таких параметрів, що підпадають під жорсткий контроль досить багато.

Наприклад, вміст важких металів та вміст розчинних сполук – від них залежить стан нашого імунітету. Для кожного металу, що може міститися у воді, існує гранично допустима концентрація. Перевищення її у воді тягне негативні наслідки для здоров’я людини.

Підтвердження поганої якості питної водопровідної води у Чернівцях – черги за бутильованою водою з природних джерел чи підземних водозаборів.

Проте дивує інше: чернівчани купують бутильовану питну воду, платять за водопостачання та водовідведення за одним з найвищих тарифів і не звертаються за захистом своїх прав до Управління з захисту прав споживача, Міської санепідемстанції та до суду! Невже чернівчан влаштовує такий стан справ?

Можлива причина – радянський стереотип думки чи зневіра до зазначених вище контролюючих органів. Можливо, відсутність знань про послідовність дій та інформації, щодо звернень, зразків заяв тощо.

Адже, згідно з українським законодавством, для того щоби ініціювати перевірку фактів порушення прав споживача, самому споживачу треба звернутися до управління з захисту прав споживача та міської санепідемстанції з письмовою заявою.

Бо тільки після надходження правильно оформленої скарги чи акту-претензії управління з захисту прав споживача почне реалізовувати механізм захисту прав споживача відповідно до чинного законодавства. А для цього потрібен час.

Власне, цим і користуються виробники й надавачі послуг, адже за 1-3 дні, які необхідні для організації перевірки факту неякісної водопровідної води постачальник послуги, як правило, відновлює більш-менш задовільне надання послуги з постачання «питної води», хоча питною таку воду назвати важко.

Збережіть погану воду

Нещодавно недоліки нашої водогінної системи мешканці мікрорайону «Гравітон» могли відчути на собі: відкривши кран, відчув запах тухлих яєць. Для водопровідної води таке неприпустиме! Білкові речовини потрапляють у водопровідну воду з пошкоджених каналізаційних труб. Варто такою водою почистити зуби, чи помитися в душі – і можна важко захворіти.

Отже, якщо ви відчули, що вода має неприємний запах, краще її не використовувати взагалі. Наслідки можуть бути катастрофічними для здоров’я.

Реагувати потрібно миттєво, адже проточна вода швидко все вимиває, тому потім важко буде довести, що ви потерпіли.

Перед тим, як написати заяву, до Санепідемстанції, а це займе чимало часу, зберіть 3-4 мешканців будинку, купіть три пляшки мінеральної води, збережіть від них чек. Одну пляшку залиште закоркованою, щоби пізніше не виникло сумнівів, що саме в цій воді не було домішок. З двох інших пляшок злийте воду, прополощіть їх підозрілою водопровідною водою, наповніть їх доверху і герметично закрийте.

Але й це ще не все. Потрібні підписи 3-4 мешканців на складеному вами акті про факт наявності специфічного запаху чи кольору води, що проба води дійсно була налита з крану в певний час.

Везти такі пляшки треба не пізніше 1-2 годин після заливання (у воді відбуваються процеси окислення та метаболізму, тому бактеріологічне забруднення згодом важко буде підтвердити). Лише після таких дій можна буде вимагати відшкодування збитків.

Фільтр допоможе організму

Термін експлуатації залізних водогонів становить зазвичай 30 років. Наші, чернівецькі – набагато старші, і містять ділянки зі свинцевими трубами. Тому іржа у вигляді дрібних часточок зі старих труб за відсутності фільтрів потрапляє до організмів людей. Навіть елементарні фільтри зменшують навантаження на нашу печінку та нирки.

Якщо візьмете навіть звичайний тканинний фільтр промислового виготовлення, то вже за тиждень експлуатації він стане брудно-коричневого кольору, хоча рекомендують його змінювати раз на місяць, а то й півроку!

«Гравітон»: купатися заборонено!

Прутська вода у Чернівецькій області чистіша за дністровську: у Дністер скидають відходи чимало підприємств.

Хоча у районі «Гравітону», де скидаються комунальні стічні води Чернівців, купатися дуже небезпечно. Знаків заборони там немає, але мешканці повинні знати, що у воду йдуть стоки з лікарень, каналізайції тощо. Там найнебезпечніша в місті територія з біологічним забрудненням. На щастя, ці стоки згодом розсіюються у великій кількості протічної води, відбувається природній процес самоочищення води, тож вона стає менш небезпечною.

Бактеріологічне забруднення води усувається шляхом хлорування. А сполуки хлору (у тому числі й діоксини) у воді дуже негативно впливають на людський організм, тому в Європі замість хлорування використовується озонування.

Невідповідність якості питної води нормативним вимогам за бактеріологічними показниками є головною причиною поширення в країні багатьох інфекційних хвороб: вірусного гепатиту А, ротавірусних інфекцій, інфекцій бактеріальної природи.

Пам’ятка споживачу питної води

Користуйтеся природними аналізаторами: звертайте увагу на запах, смак та колір води. Це перші критерії її якості.

Обов’язково користуйтеся фільтрами для водопровідної води: активоване вугілля поглинає органічні речовини, частково важкі метали. Краще вживати бутильовану воду.

За наявності будь-яких ознак забруднення води обов’язково звертайтеся до Відділу у справах захисту прав споживачів. Чим більше буде звернень, тим кращою буде робота водоканалу та якість питної води.

Любов КАФАНОВА, «Версі

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *