Хочеш уповільнити старість? Харчуйся правильно!

Усі знають, що листя салату корисне, а солодощі – навпаки. Однак, чи знаєте ви, що на кожний вік є свої, специфічні продукти, які підтримують здоров’я та молодість вашої шкіри?

Фахівці з організації «Neal’s Yard Remedies» зібрали відомості про вплив харчів на здоров’я шкіри у книзі «Краса зсередини» («Eat Beautiful»). З деякими з них ви познайомитеся в нашій публікації.

 

20-30 років. У цьому віці наша м’язова маса оптимальна, а утворення колагену та еластину максимально підтримує пружність шкіри та рельєфність м’язів. Однак неправильне харчування, зловживання алкоголем і напружений спосіб життя можуть спричиняти стреси для організму й позбавити його необхідних живильних речовин.

Що слід їсти: для отримання повного розмаїття живильних речовин споживайте достатню кількість якісного білка з таких джерел, як риба, курка, бобові, цільнозернові злаки для підтримки травлення, а також темно-зелені та кольорові овочі для постачання антиоксидантів до організму.   

 

30-40 років. У цьому десятиріччі уповільнюється відтворення клітин і синтез колагену, через що шкіра поступово тоншає, а м’язи починають втрачати тонус. Виробництво шкірного жиру також потроху уповільнюється, шкіра стає більш сухою та уразливою до запалень. Зменшується швидкість обміну речовин і можна набрати кілька зайвих кілограмів.

Що слід їсти: Тепер шкірі потрібні фрукти й овочі, багаті на оксиданти й вітамін С. Такі продукти як цитрусові, темна зелень і болгарський перець сприятимуть виробництву колагену й підвищенню еластичності.

 

40-50 років. Утворення колагену далі уповільнюється, а еластичність шкіри знижується. Падає працездатність лімфатичної системи, що ускладнює виведення токсинів і спричиняє набряки. Починає знижуватися рівень естрогену, внаслідок цього шкіра стає сухішою й менш щільною. Накопичення сонячного впливу може проявлятися у пігментних плямах.

Що слід їсти: Більше багатих на антиоксиданти свіжих овочів для зволоження і виведення токсинів. Головні харчові жири, що отримуються з жирної риби, горіхів та насіння, так само сприяють збереженню вологи. Продукти, що містять фіто естрогени (скажімо, ферментована соя, сочевиця, нут, насіння льону) допоможуть збалансувати гормональний фон.

 

50-60 років

Спершу на шкірі рук, а далі на усьому тілі починають виникати пігментні плями. Клітини шкіри тепер отримують на 30% менше природного зволоження, тому шкіра обвисає й стає сухою, тонкою, стягнутою та лускатою. Вікове гормональне зрушення в жінок призводить до втрати функцій шкіри та її еластичності.

Що слід їсти: Здорові протеїни, себто білок, яскраві фрукти й овочі допоможуть збалансувати рівень цукру й гормонів. Зокрема, багаті на каротин жовті та червоні овочі сприяють зростанню нових клітин шкіри.

 

60-70 років

Сполучні тканини організму старіють, через що шкіра далі втрачає пружність, провисає на передпліччях і стегнах. Зменшується загальна мускульна маса. Циркуляція значно уповільнюється, внаслідок чого шкіра втрачає яскравість, тьмяніє.

Що слід їсти: Далі споживайте здорові протеїни й потурбуйтеся про вітамін D (бобові, яйця, жирна риба). Для збереження здоров’я все важливішими стають антиоксиданти, які містяться у фруктах та овочах.

 

Чого варто уникати у будь-якому віці:

Насичені жири, рафіновані олії та напівфабрикати містять вільні радикали, які прискорюють старіння, однак зовсім відмовлятися від жирів не варто, адже це може спричинити пересушування шкіри.  

Очищені вуглеводи, в тому числі рафінований цукор і біле борошно, можуть призвести до стрибків цукру та інсуліну в крові, що спричиняє затримку натрію в нирках.

Усе це разом з високим вмістом солі в готових стравах, сприяє затримці рідини й формуванню набряків.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *