Чи завжди ми ставимося до хліба так, як він того заслуговує?
Купуючи хліб, у жодному разі не слід класти його з іншими продуктами – овочами, м’ясом, рибою, піддаючи себе небезпеці інфекції, загортати в газету, «збагачуючи» його друкарською фарбою. Хліб потрібно покласти до чистого поліетиленового пакета, бажано, окремо чорний і білий.
■ Тримати хліб без упаковки не рекомендується, оскільки він легко вбирає вологу, пил, сторонні запахи, мікроорганізми.
■ Зберігати хліб та хлібобулочні вироби нетривалий час можна в поліетиленових пакетах або в спеціальних хлібницях, у яких вони залишаються свіжими протягом одного-двох днів.
■ Якщо хлібобулочні вироби ще теплі, поліетиленовий пакет та хлібницю потрібно залишити відкритими, а після остигання – закрити. Класти хліб потрібно на нижню скоринку, щоби він не деформувався і не так швидко черствів, оскільки верхня скоринка менше паропроникна.
■ Не рідше одного разу на тиждень із хлібниці слід виймати хлібні залишки – скибки, шматки, крихти, протирати її слабим 1-2% розчином оцту або питною содою, а потім добре просушувати. Житній та пшеничний хліб зберігати окремо, тому що білий хліб легко набуває запаху чорного і втрачає смак.
■ Бублики, сухарі потрібно зберігати окремо від хліба і хлібобулочних виробів, Бо вони втягують вологу з хліба, втрачають крихкість, стають м’якими, а хліб швидше черствіє.
■ Якщо в хлібницю покласти розрізане яблуко, шматок обчищеної картоплини або трохи солі, хліб не так швидко черствітиме.
■ Не варто тримати хліб у темному вологому місті та в холодильнику, оскільки він поглинає вологу і швидко пліснявіє.
■ Не варто купувати хліба більше, аніж вам може знадобитися.
■ Якщо ж трапилося так, що хліб зачерствів, його не можна викидати. Черствий хліб можна освіжити, зробити його знову апетитним і смачним. Для цього скропити хліб водою і покласти в духовку, розігріту до 150-160°С на 3-5 хвилин.
Або: в каструлю налити води, покласти на дно решітку (вода повинна бути нижче рівня решітки), на неї – нарізаний скибками черствий хліб, каструлю накрити кришкою і поставити на вогонь, через 5-7 хвилин після закипання води каструлю зняти з вогню. Хліб знову стане м’яким і запашним.
Страви з черствого хліба
Салат «Загадка»
250 г черствого пшеничного хліба, 2 цибулини, 2 яєць, 3 ст. л. зелені петрушки, 0,5 склянки сметани або олії, сіль.
Хліб і варені яйця натерти на тертці із середніми отворами, додати цибулю і петрушку, все перемішати, заправити сметаною, посолити.
Салат «Апетитний»
300 г житнього чи пшеничного черствого хліба, 3 ст. л. олії, 1 цибулина середнього розміру, 100 г твердого сиру, 0,5 склянки зеленого горошку, перець мелений, сіль до смаку, зелень петрушки.
Хліб нарізати дрібними кубиками і злегка обсмажити. Охолодити, додати дрібно нарізану цибулю, тертий сир, горошок. Перемішати, посолити, поперчити, заправити олією. Викласти гіркою і прикрасити зеленню петрушки.
Ікра з хліба
200 г житнього чи пшеничного черствого хліба, 2 яблука, 2 цибулини, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. оцту, сіль до смаку.
Хліб замочити у воді, яблука обчистити. Цибулю нарізати і спасерувати в олії. Хліб відтиснути, змішати з яблуками і цибулею, пропустити через млинок для м’яса. Заправити олією, оцтом, посолити.
Грінки з часником
200 г житнього чи пшеничного черствого хліба, 2 ст. л. олії, 0,5 середньої головки часнику.
Хліб нарізати кубиками або тонкими скибками й обсмажити. Змастити товченим часником та сіллю. Подавати до борщу.