Головні харчі березня

На початку весни в нашому організмі обов’язково відбувається переналаштування, навіть настрій змінюється. Так і хочеться позбутися кількох зайвих кілограмів, але нестача вітамінів забирає останні сили… Завдання на березень – грамотно перетнути міжсезонну межу, протистояти новому витку вірусів і підживити себе вітамінами. І ми навіть знаємо, що нам допоможе.

 

Цибуля-порей: не має запаху й чим більше зберігається, тим корисніша

Один з найцінніших продуктів, уславлений ще у стародавні часи. У Пореї багато калію, кальцію, фосфору, сірки, магнію, заліза, тіаміну, каротину, рибофлавіну, нікотинової та аскорбінової кислот. Ви здивуєтеся, але що більше порей зберігається, то більше в ньому утворюється аскорбінки – вітаміну С. Навесні порей підніме настрій, допоможе скинути вагу і протистояти сезонним ГРВІ. До того ж цей вид цибулі не має специфічного запаху, тож його можна їсти протягом цілого дня.

Пекінська капуста: поліпшить настрій, заспокоїть, позбавить головного болю

Цей овоч багатий на вітаміни й мікроелементи: А, В, С, Е, К, фосфор, мідь, магній, залізо, калій, цинк, йод. Цей коктейль дуже помічний протягом усієї зими й на початку весни. Пекінка позитивно впливає на настрій, заспокоює нерви, позбавляє головного болю. Оскільки весна – пора загострення хронічних захворювань травного тракту, капуста допоможе впоратися із переварюванням і виведенням шлаків з організму. Капустяний сік – чудовий засіб проти запалень.

Кисла капуста: вітаміни й мікроелементи, очистка організм 

Корисна цієї пори капуста в будь-якому вигляді – і солена, й маринована. Будь-яка зберігає свої вітаміни й мікроелементи – групи В, Р, К, Е, С, U, кальцій, калій, магній, сірку, фосфор, йод, кобальт, хлор, цинк, марганець і залізо. Капуста – це клітковина, а відтак – допомога в очищенні організму і зниженні рівня холестерину.

Чорна редька: природний антибіотик

Не варто цуратися цього корисного овоча, він має насичений смак і містить достатньо білка, жирів та вуглеводів, таких потрібних для підтримання балансу в організмі. Редька багата на вітаміни А, В9, С, К, сахарозу, фруктозу, містить кальцій, фосфор, натрій, калій, магній, цинк і залізо. У чорній редьці є ефірні олії, ферменти й органічні кислоти, потрібні для травлення й підвищення імунітету. Цей овоч належить до природних антибіотиків, позитивно впливає на оздоровлення і знімає запалення.

Квасоля: підтримає імунітет і виведе камені з нирок

Поживна через високий вміст легкозасвоюваного білка, а також магнію, калію, кальцію, сірки, фосфору й заліза. У ній багато  вітамінів групи В, С, Е, К, РР, вона підтримує імунітет, помічна при захворюваннях верхніх дихальних шляхів і кишкових захворюваннях.  Споживання квасолі знижує рівень цукру в крові, заспокоює нервову систему й сприяє виведенню каменів з нирок.

Перлова крупа: виробляє колаген, запобігає передчасному старінню і застуді

У гладких зернах ячменю, які ми звемо перловою крупою, міститься комплекс корисних амінокислот і мікроелементів: калій, кальцій, залізо, цинк, мідь и марганець, молібден, стронцій, кобальт, бром, хром, фосфор, йод, вітаміны А, В, D, Е, РР.

Перловка – один із потужних антиоксидантів: покращує стан ясен, зубів, кісток, волосся, шкіри, сприяє виробленню колагену і запобігає передчасному старінню. Перлова каша незамінна при застудах і рекомендується матерям-годувальницям, бо збільшує лактацію.  Курага: зміцнить судини і спротив організму хворобам

Сухофрукти – чудова альтернатива свіжим ягодам та фруктам у міжсезоння. Курага містить солі кальцію, натрію, магнію, калію, заліза, фосфора, клітковину, жирні та органічні кислоти, вітаміни А, В1, В2, С, РР. Вона піднімає рівень гемоглобіну й спротив організму хворобам, зміцнює судини.

Яблука «Джонаголд»: профілактика застуд, онкології, а ще – природній антибіотик

Цей сорт яблук зберігається тривалий час і у березні займає усі прилавки, витісняючи заморські цитруси. Ці яблука містять йод, залізо, фосфор, кальцій, магній, калій, натрій, вітаміни А, В, С и РР, клітковину й комплекс органічних кислот. Яблука – це профілактика застуд, онкологічних недуг і засіб проти набряків. Вони містять природні антибіотики, які стають помічними при грипі, стафілококовій інфекції, дизентерії. А ще це чудовий енергетичний і дієтичний перекус.

Хек: проти онкології та недуг щитової залози

Ця риба доступна цієї пори року. Вона має високий вміст білка, містить  кальцій, калій, магній, натрій, фосфор, мідь, марганець, хром, фтор, йод, залізо, сірку, цинк. Споживання цієї риби сприяє обміну речовин й очищенню організму, профілактиці онкологічних недуг, хвороб щитовидної залози, шкіри й травного тракту, допомагає впоратися із сезонними перепадами настрою й регулює вміст цукру в крові.

 Арахіс: помічний у періоди перебудови організму, підніме тонус і врегулює сон

Як і всі інші горіхи, арахіс – джерело вітамінів А, D, Е, РР, В., саме тому його рекомендують у періоди перебудови організму. Регулярно споживаючи арахіс, можна досягти покращення пам’яті  й концентрації уваги, покращення зору. А ще це хороший засіб підтримання тонусу і регулювання сну.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *