Дари літа: чим корисна слива

Корисні властивості сливи проявляються при ревматизмі і захворюваннях обміну речовин, а відвари і   примочки з свіжих і висушених листків застосовуються як ранозагоювальний засіб

Слива насичена вітамінами, мінералами і необхідними речовинами для життєдіяльності організму. В середньому плід садової сливи на 100 г містить 87,0 г води, 0,8 г білків, 9,9 г вуглеводів, 65 г харчових волокон, 1,3 г вільних органічних кислот; 214 мг калію, 18 мг натрію, 28 мг кальцію, 17 мг магнію, 27 мг фосфору, 0,09 мг міді, 1,1 мг марганцю, 1,0 мг цинку, по 0,04 мг хрому та йоду, 0,02 мг фтору, 0,10 мг провітаміну А, від 0,04 до 0,06 мг вітамінів B1 і В2, 0,60 мг вітаміну РР, 10 мг вітаміну С, 0,08 мг вітаміну В6, 0,063 мг вітаміну Е. Слива особливо багата на вітамін Р і речовинами Р-вітамінного дії, які сприяють зниженню кров’яного тиску і зміцнюють кровоносні судини. Причому вітамін Р добре зберігається навіть при переробці, відзначають дієтологи.
Свіжі і сушені сливи (особливо чорнослив), а також компоти і соки з м’якоттю володіють ніжною проносною дією, рекомендуються при запорах і атонії кишечника.
Слива (чорнослив) сприяє виведенню холестерину з організму. Зливи рекомендуються при захворюваннях нирок і гіпертонічної хвороби. З’єднання калію, що містяться в плодах сливи, мають сечогінну дію, ніж сприяють виведенню з організму надлишку води і  солі.
Корисні властивості сливи проявляються при ревматизмі і захворюваннях обміну речовин (подагрі і ін.), а відвари і примочки з свіжих і висушеного листя застосовуються як ранозагоювальний засіб.
Cливи містять солі калію: їх в сливах до 214 мг на 100 г плодів. Калій має важливе фізіологічне значення, а саме він бере участь у передачі нервових імпульсів, в скороченні м’язів, в підтримці серцевої діяльності і кислотно-лужної рівноваги в організмі. Під впливом калію посилюються жовчовиділення і виведення сечі з організму. У лікувальному раціоні сливи, і особливо чорнослив, знаходять досить широке застосування при деяких захворюваннях кишечника, що супроводжуються запорами, при подагрі, ураженнях печінки, нирок і серця, для підвищення апетиту і секреції шлункового соку.
У листі, а також в плодах сливи знайдені кумарини, що володіють здатністю попереджати утворення тромбів в кровоносних судинах, виліковувати тромбози, а також розширювати коронарні судини.

Слива легко перетравлюється. Плоди сливи сприяють утворенню крові, розслаблюють нижній травний тракт і прочищають шлунок. Зливи дуже ефективні при лікуванні захворювань, викликаних надлишком жовчі або занадто високим внутрішнім жаром.Зливи зміцнюють печінку і очищають кров, виганяючи з тіла токсини. Зливи їдять як в свіжому так і в сушеному вигляді. Сушені сливи є засобом від високої температури.Кислий смак слив вказує на те, що вони ще не дозріли – такі сливи не надто корисні. Дайте їм полежати кілька днів, дочекайтеся поки вони дозріють.
Крім того, слива – природний гібрид аличі і терну. 
Слива (особливо сушена – чорнослив) має послаблюючийу і сечогінний ефекто, має цілющу дію при атеросклерозі, холециститі, хворобах печінки, серця, нирок, при гіпертонії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *