Буряки – ліки від багатьох недуг

Буряк – досить поширений овоч. Його додають в різні страви, готують супи, салати і багато іншого.

Склад і калорійність буряків

У 100 грамах буряка міститься всього 40 кілокалорій. На них припадає 1,5 грама білка, 0,1 грама – жирів і 8,8 грамів – вуглеводів. Вся користь буряка визначається його чудовим складом. Так, в ній міститься багато корисних вітамінів, мінералів і мікроелементів: В, ВВ, Р, РР, С (зовсім небагато), каротиноїди, фолієва і пантотенова кислоти, калій, залізо, магній, марганець, йод, кобальт, мідь, цинк, фосфор, сірка, цезій, рубідій, хлор.

В буряках є чимало амінокислот, таких як бетаїн, бетанин, валін, гістидин, лізин і аргінін. У великій кількості в буряках є клітковина, лимонна, щавлева, яблучна кислоти. Не варто забувати, що даний коренеплід – джерело глюкози, фруктози і сахарози.

Корисні властивості буряка

В якості лікарського засобу буряк буде відмінним помічником. Так, її можна вживати для профілактики тромбофлебіту і атеросклерозу, при занепаді сил, анемії, слабкості.

Також при правильному підході буряк стане відмінним дієтичним продуктом. Він корисний при лікуванні анемії, жовчокам’яної хвороби, цукрового діабету, гіпертонії. Крім того, овоч  корисний для профілактики  онкологічних захворювань.

Буряк дуже корисний при хронічних запорах. Справа в тому, що в ньому міститься чимало клітковини і інших елементів, що сприяють поліпшенню обмінних процесів, що поліпшують перистальтику кишечника, а також допомагає знищувати гнильні бактерії. Можна назвати цей овоч одним з найкращих засобів, що очищають серед природних дарів. Крім того, буряк має сечогінний ефект.

У буряках багато ліпотропної речовини бетаїна, які відповідають за регулювання жирового обміну. Корисно пити буряковий сік, особливо при ожирінні, печінкових захворюваннях.

Люди, які регулярно споживають буряк, рідко стикаються з недокрів’ям. Його радять їсти всім вагітним, так як фолієва кислота в її складі допоможе на початку виношування дитини. За рахунок овоча формується здорова нервова система плода.

Буряк мало не універсальний засіб від усіх недуг. Він допомагає в лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, знеболює, надає протизапальний ефект. Він буде надійним помічником в одужанні і відновлення організму. До того ж цей коренеплід допоможе в боротьбі з депресіями, стресом, поганим настроєм.

Йод – це мало не основа буряка. Завдяки високому вмісту цього компоненту буряк стає незамінним при йододефіцитних захворюваннях щитовидної залози, а також для людей похилого віку, які страждають від атеросклерозу.

Зрозуміло, буряк корисний при схудненні за рахунок своєї низької калорійності. Тому так популярні і дієві бурякові дієти.

Увага! Буряк містить багато щавелевої кислоти, тому його слід з обережністю вживати при хворобах нирок і сечового міхура.

Як бачите, буряк потрібно їсти кожній людині, так як він дуже корисний, якщо, звичайно, немає ніяких протипоказань. Багатство смаку дарує людям не тільки насолоду, але і здоров’я.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *