18 міфів, шкідливих для жіночої краси

Здається, нині жінки знають про косметику все: читають блоги, спілкуються у групах в Інтернеті, купують глянцеві журнали й відвідують тематичні сайти. І все одно живуть у нашій свідомості міфи, які не просто звідти викорчувати…

  1. Тональний крем зневоднює шкіру. Сучасні тональні засоби як правило містять комплекс зволожувальних речовин, що утримують вологу. Найчастіше це алое вера, екстракт ромашки й календули, гіалуронова кислота. А якщо згадати, що в косметичному арсеналі безліч кремів, які безпосередньо зволожують її, то не звинувачуйте тональник, якщо у вас суха шкіра.
  2. Тональні креми сприяють старінню шкіри. Канадські дерматологи порівнювали дві групи жінок, що користуються або не користуються тоном. Результати вас втішать: у прихильниць макіяжу шкіра виглядала молодшою. Адже тональний крем і пудра, ніби вуаль, ховають шкіру від вітру, пороху, міського смогу, а коли містять SPF – ще й від сонця. До того ж, тональні засоби часто містять антиоксиданти, що нейтралізують вплив вільних радикалів і призупиняють старіння шкіри. Перевірте й склад своїх улюблених засобів: чудово, якщо у їхньому складі містяться вітаміни Е, С, сквален (натуральна речовина, в яка є рослинних маслах – оливковій, олії рисових висівок і зародків пшениці й у печінці акули) та різні олії.
  3. Якщо на упаковці написано «тільки натуральні компоненти» або органіка, то це продукт гіпоалергенний. Розчаруємо: пилок берези теж натуральний. І пух тополі має найприродніше походження. Тож будьте обережні!
  4. Існують засоби, що звужують пори. Не засмучуйтеся, але розмір пор визначається спадковістю. Тож усі претензій – до тата й мами. Косметичні компанії заробляють мільярди, пропонуючи споживачкам величезну кількість сироваток, масок та інших засобів, які нібито за короткий час позбавлять пор. Не піддавайтеся. Здебільшого це чисто візуальний ефект, пори робляться менш помітними, бо їх, що називається, «намертво» забивають кератином, секретом сальних залоз і… бактеріями, що розмножуються. Це вам треба? Якщо так вже переймаєтеся, підберіть гарний тональний засіб, а прибрати пігментацію, яка підкреслює пори, допоможуть креми з ретинолом.
  5. Не треба використовувати нічний крем, нехай шкіра дихає.

Так уже налаштований наш організм, що саме вночі тривають усі відновлювальні процеси, серед іншого і в шкірі. Відмийте обличчя від денного бруду й косметики, сміливо нанесіть гарний живильний чи зволожувальний крем. Вони не засмітять пори і не перешкоджатимуть природному диханню шкіри.

  1. Консерванти, що містяться в засобах догляду за шкірою, шкідливі для неї.
    Давайте зізнаємося: ви готові тримати свою косметику у спеціальному холодильнику (окремому!), виймати крем з баночки виключно стерильним шпателем і замінювати навіть незакінчену баночку не рідше ніж кожні 3-4 дні? Отож-бо! Консерванти запобігають розпаду інгредієнтів, мають антибактеріальний вплив і збільшують термін зберігання продуктів у негерметичній тарі. Подякуйте їм і згадайте, що усі ці речовини проходять суворий дерматологічний контроль.
  2. Будь-які спиртовмісні засоби висушують шкіру. Коли говорити саме про спирт, то він дійсно сушить. Але ж на упаковці написано, як правило, alcohol. У спиртових компонентів є багато галузей застосування. Алкоголь може бути зволожувачем, розчинником, емульгатором і навіть антиоксидантом. Найчастіше в косметичній індустрії використовується пропілен гліколь (зволожувач), токоферол (антиоксидант), цетиловый спирт (загущувач), спирт СД 40 (розчинник жирових забруднень), стеариловий спирт (пом’якшувач і зволожувач). І нічого страшного в них немає.
  3. 8. Вугри виникають від бруду. Це з дитинства ще: прищі від брудних рук. А чорні цятки – це бруд, що занурився у пори. Насправді ж причиною виникнення акне є посилене виділення шкірного сала і зміна його складу, внаслідок чого порушується бар’єрна функція шкіри й створюються умови для розмноження бактерій. Відтак треба правильно підібрати й регулярно використовувати спеціальні засоби для умивання та догляду за проблемною шкірою. А ще краще – відвідати дерматолога. А від постійного вмивання лише руйнується жировий захист шкіри й ситуація тільки гіршає.
  4. Тоніки для обличчя – марна витрата. А ось тут заощаджувати не варто. Тонік потрібен щоразу, неважливо, чи ви вмивалися водою або пінкою, чи протирали обличчя лосьйоном. Елементарно: очищення порушує баланс шкіри, тонік його відновлює.
  5. Корисно витирати обличчя кубиком льоду. Не всім і не завжди. З одного боку, це допомагає збадьоритися й освіжити шкіру. З іншого – така процедура шкідлива для тонкошкірих і тих, у кого судини розташовані близько до поверхні обличчя.
  6. Целюліт пов’язаний із кількістю споживаної рідини. Причому, поруч із порадою пити більше рідини «від целюліту» ви знайдете й твердження, що надлишок води в організмі є однією з причин целюліту! Насправді ж наші жирові клітини (а целюліт пов’язаний саме з такими) складаються на 10% з води, тобто, як не обмежуй себе в рідині, вичавити воду з жирової тканини ви не спроможетеся, і скільки не пий – в клітинку не запхнеш більше води, ніж вона здатна вмістити.
  7. Якщо весь час покривати нігті лаком, вони стануть ламкими. Якщо наносити лак правильно, на базу, що містить вітаміни та протеїни, він зміцнить нігті, адже ми їх ніби вдягаємо лаком. А не захищені нігті частіше ламаються від мікропоштовхів (як,наприклад, за комп’ютерною клавіатурою). Щодо необхідності нігтям «дихати» – це ще більший міф. Ніготь – це ороговіла пластина. Що там має дихати?
  8. Масаж обличчя розтягує шкіру й з’являються зморшки. Рівно навпаки. Грамотний масаж обличчя та шиї підтягує шкіру й покращує кровообіг. Про це казала ще Коко Шанель, а інша француженка, Жоель Сіокко, розробила цілий масажний комплекс, що зробив її всесвітньо відомою і став улюбленою процедурою світових зірок.
  9.  Ополіскування волосся холодною водою додає їм насиченого кольору й… сяяння. Філіпп Кінгслі – гуру догляду за волоссям, вважає, що холодне ополіскування не може давати здоровий блиск. Холод звужує судини, надходження корисних речовин до коріння волосся призупиняється, волосся піддається шоку. Аби волосся блищало, треба чисто його промивати й користуватися для укладання засобами з ефектом блиску. Або ж зробити ламінування. Але вода тут, навіть холодна, вже точно ні до чого.
  10. Посічені кінчики волосся можна вилікувати за допомоги спецзасобів, якщо користуватися ними регулярно. На жаль, ні. Деякі засоби склеюють розщеплені кінчики волосся завдяки тому, що містять силікони високої в’язкості. Однак, щойно розчешете чи помиєте волосся – дія силікону припиниться. Посічені кінчики – лише відрізати!
  11. Ультрафіолет волоссю не шкодить, адже волосся не може обгоріти. Обгоріти не може, але ультрафіолет піддає впливу білок кератин, який входить до складу волосяного стрижня, через що волосся стає сухим і ламким. Шампуні та бальзами, що містять сонцезахисні фільтри, не надто ефективні: вони змиваються. А от засоби для укладки, спреї та незмивні водостійкі кондиціонери – саме те, що потрібне. І головний убір у найбільш сонячні години.
  12. Не можна мити волосся щодня. А субота – санітарний день? У часи наших бабусь вважалося, що жирне волосся треба мити раз на 5-7 днів. А сухе – раз на 10-12 днів. Чому так? А згадаємо, ЧИМ мили волосся у ті часи. Сучасні засоби набагато делікатніші, відтак фахівці-трихологи рекомендують мити волосся щодня. Звісно, коли вам це потрібне. Гаразд, мийте, як захочеться!
  13.  Якщо тривалий час користуватися одним косметичним засобом, відбувається звикання й ефект зникає.

Цілковита дурниця. Жоден крем, шампунь чи дезодорант не спричиняє звикання, інакше їх уже прирівняли б до наркотиків, щонайменше до нікотину. Та враховуйте, що стан шкіри та волосся залежить від мільйона чинників, починаючи від гормонального фону й закінчуючи харчуванням. Якщо ваш засіб припинив «працювати», значить вашій шкірі чи волоссю наразі потрібний інший догляд та інші компоненти.

За матеріалами vesti.lv

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *