Знахідка на сайті Обленерго – хто кинув тінь на депутатів?

Окремі депутати обласної ради вирішують із головою правління «ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» свої «фінансові негаразди», а потім дякують йому від імені депутатського корпусу. Яку назву має це в юриспруденції?

Принаймні, ось так виглядає текст подяки  від директора ТзОВ «Букекспо», депутата обласної ради В.Т. Берчі, знятий із сайту Обленерго:

1111

Відмоніторило, себто знайшло цю «подяку» на сайті Обленерго Буковинське громадське об’єднання (БГО). Нагадаємо, воно було створене наприкінці минулого року після конфлікту Обленерго з газетою «Версії». До нього увійшли представники 15-ти  громадських організацій краю з метою представленя та захисту законних прав та інтересів громади Буковини щодо отримання якісних, прозорих і доступних послуг у такий соціально важливій сфері як електропостачання – та інших житлово-комунальних послуг.

Ця знахідка на сайті Обленерго приголомшила як БГО, так і депутатів обласної ради.

Лідія АНЦИПЕРОВА, координатор БГО та проекту «Право на світло»:

– Спочатку я просто очам своїм не повірила. Перезнявши «подяку», розповсюдила цей шедевр.  Подумалося: це, мабуть, тоді, як БГО приймало резолюцію публічного обговорення щодо роботи Обленерго, представники якого, до слова, не з’явилися на зустріч, голова правління п. Шекета приймав подяку від цілого депутатського корпусу.

До речі, жодних реквізитів – вхідних і вихідних даних, як і дати – цей, з дозволу сказати документ, немає. Зате на ньому печатка підприємства (а не облради!) і підпис…

Володимир ВАКАРЮК, голова ГО «Європейський рух», член БГО:

– По-перше, такі неграмотні, з дозволу сказати, документи, на сайті поважного підприємства – дивна річ. Адже там немає жодних вихідних даних. Навіть невідомо, коли писалася подяка: може, 3 роки тому?  По-друге, немає і вхідного номера реєстрації Обленерго. А така потужна організація мала би знати про те, що існують правила документообігу. Наразі виникає запитання: а чи не діють вони так свідомо, щоби не реєструвати і скарги споживачів? По-третє, Брежнєв теж любив чіпляти собі зірки…

Руслан МЕЛЬНИК, член постійної депутатської комісії з питань будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій обласної ради, яка саме і вивчала діяльність Обленерго:

– «Подяка» – обурлива. Зловживання службовим становищем з обох сторін. І з’явилася вона саме перед тим, як депутатський корпус має розглядати питання «Про створення тимчасової контрольної комісії облради з електропостачання та здійснення розрахунків за спожиту електроенергію на території Чернівецької області».

Як на мене, поява саме зараз цієї, з дозволу сказати, подяки – це не тільки маніпуляції та бажання вплинути на думку депутатів, а й чистої води корупція. Директор приватного підприємства, депутат обласної ради від Партії Регіонів вирішує з керівником іншого приватного підприємства – монополіста свої приватні справи й розраховується за це такою потрібною «Чернівціобленерго» подякою! Бо імідж останнього доволі зіпсований стосунками зі споживачами через надання неякісних послуг.

Цікаво, хто дав право депутату Берчі дякувати від імені депутатського корпусу? Та чи не поділяє його думку фракція Партії Регіонів, членом якої він є? Зрештою, це ми побачимо під час завершення 16-ї сесії обласної ради VI скликання, яка має відбутися, і де розглядатиметься, зокрема, питання створення тимчасової контрольної комісії з роботи Обленерго, такої потрібної простим громадянам і споживачам різних форм власності.

Депутат Мельник наголошує, що такі факти треба «рубати на корню», а для цього слід розглядати їх на сесійному засіданні й давати оцінку, щоби в майбутньому депутатам не кортіло вирішувати «шкурні» справи за рахунок депутатського мандату.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, “Версії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *