Зажили по-новому: у Кельменцях преміюють за величезні фінансові порушення та провалену роботу?

РЕВОЛЮЦІЯ? НЄ, НЕ ЧУЛИ… /

Важкі часи, які переживає Україна, а перед цим Революція Гідності, схоже, жодним чином, не позначилися на Кельменеччині. Складається враження, що громада та місцеві можновладці живуть в різних усесвітах – тут кругом ще пахне навіть не регіоналами, а.. “брєжнєвщиною”. Поки одні не знають до кого ще можна звернутися, аби вибороти собі право на життя, в інших усе прекрасно. Принаймні комунізм на папері.
Журналісти БукІнфо, отримавши велику кількість суперечливої інформації про ситуацію в Кельменецькому районі, вирішили на власні очі побачити й спробували розібратися що ж діється у цій частині нашої області.
Протягом останнього часу кельменецькі активісти б’ють в набат через катастрофічну ситуацію в галузі охорони здоров’я району. Відповідно до документів, які є у розпорядженні БукІнфо, згідно рейтингової оцінки роботи закладів охорони здоров’я, Кельменецький район за перше півріччя поточного року посідає останнє місце в області. Наголошуємо – останнє! При цьому, це єдиний район, який має від’ємні показники. Дитяча смертність тут в рази вища, ніж в інших районах області.
Крім того, за результатами перевірки Держфінінспекцією Кельменецької центральної районної лікарні, виявлено майже 370 тисяч гривень незаконних витрат й фінансових порушень на майже мільйон гривень (ми публікували ці документи). Але правоохоронцям, схоже, зовсім немає до цього діла.
Виникає закономірне питання: чому негаразди добре видно з боку громади, а владники – неначе посліпли. Як повідомили нам активісти громадської організації “Кельменецька народна рада”, про проблеми району вони повідомляли, куди тільки могли. Але результат… як завжди – ніякий.
Чому рядові громадяни переймаються, знають, вміють, а часто й роблять значно більше тих, хто осів у владних кріслах? Після візиту до Кельменців мимоволі спадає на думку, що Революція Гідності – ще одна фікція задля зміни фінансово-промислової еліти, а важка війна на сході країни – проблема простих українців.
Власне, щодо відповідальності. На тлі невтішних, навіть катастрофічних показників, районна влада, замість виправлення ситуації, натомість преміює головного лікаря райлікарні. Разом із головою райради розпорядження щодо преміювання підписує й голова райдержадміністрації. При цьому, за нашою інформацією, Департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА це розпорядження так і не погодив. Ми поцікавилися у голови Кельменецької РДА Віталія Швеця чому той, знаючи про критичний стан в охороні здоров’я району, погодився преміювати головлікаря районної лікарні.
На жаль, пан Швець продемонстрував повну свою некомпетентність у цьому питанні. Склалося враження, що цю людину або свідомо підставляють, або вона зовсім не на своєму місці. За півгодини спілкування, Віталій Михайлович так і не зміг нормально пояснити журналістам БукІнфо, як можна було преміювати головного лікаря районної лікарні за найвищу смертність у Кельменецькому районі. Загалом нам здалося, що голові обласної державної адміністрації Олександрові Фищуку байдуже хто і як керує у цьому забутому Богом і людьми районі. А це ж впливає на репутацію влади, яка щось таки обіцяла на Майданах!
Для головного лікаря Кельменецької лікарні Миколи Личука премія також не є чимось дивним. А низькі показники у роботі лікарні – це прикрий збіг обставин, впливу на які лікарі не мають (?!). З порушеннями, виявленими фінінспекцією у лікарні не погоджуються й оскаржують результати перевірки у суді. Зрозуміло, що це цікавий обхідний маневр. Але глядачам і читачам нашого порталу варто самим зробити з цього висновки.
Окрім позиції головного лікаря, ми поспілкувалися з іншими працівниками лікарні. На відверту розмову з журналістами БукІнфо погодилася головна медична сестра Наталя Романіка. У неї був зовсім протилежний настрій про ситуацію у лікарні на противагу райдужним думкам пана Личука. Але, схоже, до цих кричущих фактів нікому немає діла ні в правоохоронних органах, ні в обласному управлінні охорони здоров’я, яке, чудово знаючи про катострофічну ситуацію на Кельменеччині, понабирало води до рота, ні губернатору краю, який навіть пальцем не рухнув у бік голови РДА за такі неподобства.
Зазначимо, що за інформацією наших достовірних джерел, після спілкування із журналістами, навіть ще до того, як матеріал вийшов на шпальти БукІнфо, на пані Романіку в лікарні почали чинити тиск за її позицію.
Ми також поспілкувалися із місцевим активістом, колишнім працівником Кельменецької лікарні Матвієм Гаценко, який вже кілька років намагається звернути увагу різних інстанцій на стан справ у лікувальному закладі.
Ось так і живуть нині кельменчани – сподіваються лише на себе і на Бога. На владу тут вже не покладають жодних надій. Ще теплиться надія на місцеві вибори, на які зі всіх щілин під брендами різних партій знову пруться регіонали. Прикро, але є підозри, що проблеми Кельменеччини – спільні для всіх районів Чернівецької області.
Просипайтеся, бесарабці! Ваша доля – лише у ваших руках!
БукІнфо (с)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *