Засохнемо чи потонемо?

  Зміни клімату на планеті суттєво впливають на річки Буковини та не дозволяють прогнозувати посуху або повінь.

Дві безсніжні зими та суха весна призвели до зменшення рівня води у річках області. Незважаючи не це, область посідає четверте місце в державі за рівнем забезпеченості водою. Водночас водойми стали чистішими, коли це можна так назвати: 10 куб.км стоків на рік. Але не тому, що люди стали дбати про чистоту, а тому, що промисловість майже не працює. Тож маємо на Буковині воду другого класу, яка в Європі називається «доброю чистою водою». Такі дані навів на прес-конференції головний інженер Прут-Дністровського БУВР Володимир БОРОВЕЦЬ.
Найбільшою проблемою водного господарства залишається боротьба з паводками. На захист від повеней області щорічно потрібно 10-15 млн. грн, тоді як ми отримуємо лише 3 млн. 160 тис. грн. Цьогоріч уже використано 760 тис. грн на попередження повеней. 1 млн. 200 тис. грн пішло на аварійні роботи у Ванчиківцях Новоселицького району.
Чимало клопоту завдають БУВРу незаконний видобуток річкового гравію та розпаювання  землі, яке не дає можливості відновити меліоративні системи. Тому кожен третій гектар землі в області або розмитий, або надміру осушений. Отже, повінь і посуха однаково ймовірні. Зважаючи на метеорологів, фахівці БУВРу радять готуватися до засушливого року, але парасолі до шаф не ховати, всяке буває…
Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *