Закордонні паспорти: 50 тисяч про запас

Кабінет Міністрів доручив не лише урегулювати ситуацію з видачею паспортів, а й сформувати їхній запас на майбутнє

Початок сезону відпусток в Україні відзначився небаченим ажіотажем та чергами за закордонними паспортами. Передусім це було пов’язано зі зміною виробника бланків – замість приватного підприємства відтепер їх виготовлятиме «Поліграфкомбінат «Україна».

passport1

Саме цей факт та певні технологічні процеси на деякий час уповільнили виготовлення бланків, що і спричинило невдоволення наших співвітчизників. Адже вони вже розпланували свої відпустки за кордон та не змогли вчасно отримати омріяні паспорти. Втім, своїх громадян, як то бувало раніше, держава не кинула напризволяще й узяла процес під свій контроль.

Так, Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов під час чергового засідання Кабінету Міністрів, що проходило під його головуванням (глава уряду на той час перебував у відпустці), доручив керівництву МВС і Державної міграційної служби оперативно вирішити питання з видачею закордонних паспортів і своєчасним забезпеченням належною кількістю бланків.

– На жаль, у розпал відпускного сезону багатьом нашим громадянам довелося стикнутися з проблемою несвоєчасного отримання іноземних паспортів. Така ситуація неприпустима!», – заявив тоді він.

Та лише словами урядовець не обмежився, тож за кілька днів особисто проконтролював роботу Поліграфкомбінату «Україна». Як відзвітував йому директор підприємства Максим Степанов, за тиждень роботи комбінат встиг відвантажити 36 тисяч бланків паспортів, випускаючи їх у середньому по 6 тис. на добу. Сергій Арбузов у свою чергу поставив нове завдання – працювати над здешевленням паспорта. «Також необхідно зробити запас паспортів – близько 50 тисяч бланків, щоби не було проблем, викликаних штучними чинниками», – наголосив тоді Перший віце-прем’єр.

За кілька тижнів ситуація з видачею бланків стабілізувалася, хоча подекуди, у великих містах ще залишились одиничні проблеми. Про це час від часу пишуть місцеві ЗМІ та заявляють обурені громадяни. Водночас, як бачимо, повального дефіциту паспортів уряду все ж удалося уникнути. За словами представника Державної міграційної служби Сергія Гунька, на сьогодні в Україні подається близько 4 тисяч заявок на отримання закордонного паспорту, тоді як міграційна служба відвантажує в регіони вдвічі більше – до 8 тисяч бланків. Він також підтвердив, що у таких великих містах як Київ, Одеса, Харків, Дніпропетровськ, Львів фіксуються поодинокі випадки із затримкою видачі паспортів, та одразу ж запевнив, що найближчим часом вони будуть врегульовані.

Тож виходить, що доручення уряду, озвучене Першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим, було виконане. Попри те в регіонах ситуацію іноді важко відстежити, тож поодинокі випадки щодо затримки із видачею бланків існуватимуть завжди. Втім уряд тримає ситуацію на контролі та втручається, якщо якісь посадовці на місцях не здатні організувати нормальну роботу.

Однак, не варто забувати, що значну роль у будь-якому ажіотажі відіграє людський чинник. Більшість українців планують свої подорожі, забуваючи про головне – наявність документів. Саме про них вони згадують в останню мить і стають заручниками власної безтурботності. Тому, щоби запобігти таким форс-мажорам, уже від себе радимо нашим співвітчизникам: не лінуйтеся та заздалегідь подбайте про документи.

Іван КОВАЛЕНКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *