Задля чого порушує Правила користування електричною енергією посадовець?

Журналістське розслідування від нежурналіста

Уявити сьогодення цивілізації без електричної енергії практично неможливо.  Але для того, щоб отримати право на її придбання, треба укласти відповідну угоду. Саме укладання такої угоди передбачено Правилами  користування електричною енергією (ПКЕЕ), затвердженими постановою НКРЕ №28 від 31.07.1996 року та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 02.08.1996 року за № 417/1442. І нібито все правильно: правила створені. І, хоча вони дещо вже застарілі і не в усьому відповідають вимогам часу, та все ж їх потрібно дотримуватися. Але, на жаль, кожний читає правила по-своєму. Скажете, що нічого тут дивного й немає, бо в нашій країні Конституції та Законів не дотримуються?. А тут якісь Правила, то чого б  їх дотримуватися? Але повірте, саме на наші лінощі та небажання прочитати Правила й розраховують спритні умільці, особливо коли їм потрібно мати з цього певний зиск. Бо Остапи Бендери ще не перевелися…

Проблема в іншому: десятки тисяч споживачів, представників суб’єктів господарювання та бюджетних установ оббивають пороги до ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» для подачі так званого звіту про використання електричної енергії. Вже навіть податкові та інші державні органи відвідувати не потрібно, натомість до  монополіста, хоча він уже й приватний, ходити мус. Ми зобов’язані здати звіт, вистоявши черги.

Особисто я не полінувався: перечитав ці Правила і прийшов до висновку, що нас зробили «ходаками», бо це комусь вигідно. Адже в ПКЕЕ про щомісячні відвідування нічого не сказано. Зате в самому договорі, який, коли не підпишеш його, то і електрики не отримаєш, це зазначене жирним шрифтом. І благословили цей запис державні чиновники територіального представництва (керівник А.С. Маляр) Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, (НКРЕ) 24.03.2006 року.

Вирішив з’ясувати, що ж могло спонукати державного чиновника високого рангу благословити такі нерівні для суб’єктів господарювання умови. Якими такими благими намірами керувався він, коли діяв усупереч зі ст.19 Конституції України?

Стаття 19 Конституції України:

Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України

А до обов’язків керівника територіального відділу НКРЕ видача такого погодження не входить. Ось і подумалося, що, можливо, до такого погодження спонукало працевлаштування сина завідувача сектору НКРЕ у Чернівецькій області до відділу збуту електричної енергії ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго»?

На це питання хотілося б отримати відповідь не тільки від самого державного чиновника високого рангу,а й від компетентних правоохоронних органів.

А, крім того, давайте поставимо запитання і собі, коханим: коли ми, нарешті, перестанемо бути рабами?  

Володимир ВАКАРЮК, голова громадської організації «Європейський рух», член Буковинського громадянського об’єднання.

Від редакції: Газетні шпальта відкриті для публікацій і точок зору інших зацікавлених сторін.  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *