З наступного, 2013 року, Буковині обіцяють протипаводковий захист. Уже вкотре?

Тільки за останні 20 років Чернівецька область втратила понад 70 га земель. Про це повідомив під час брифінгу, присвяченого стану та перспективам розвитку водного господарства краю Валерій БОРОВЕЦЬ, заступник начальника Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів.

Причина цього полягає у господарській діяльності в басейних річок, до яких належать вирубка лісів у гірській частині водозборів, несанкційована вибірка гравійно-піщаної суміші з русел річок тощо, – наголосив посадовець.

За його словами, від січня 2013 року вступає в дію Закон України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства», складовою якої є Комплексний протипаводковий захист у басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету. До переліку заходів програми буде включено усі потенційно-небезпечні потипаводкові об’єкти та ділянки русел річок області. А щодо виконання програми, то воно залежатиме від фактичного фінансування.

Територія краю має 4240 річок. Річка Сучава протікає по території області тільки 28 км. Та оскільки вона дуже бурхлива, а під час повені навіть непередбачувана, вона суттєво підмиває буковинський берег, тим самим зменшуючи нашу територію.

По річці Сучава область втратила 20 га земель, по річці Прут більше 50 га.

Що потрібно зробити, щоби Україна не втрачала землі? Відповідь проста: стабільно фінансувати протипаводкові заходи. Тим паче, що значна частина краю розташована в гірській і передгірській зонах Карпат, які час від часу потерпають від руйнівної дії паводкових вод. Спрогнозувати їх неможливо. Тому під загрозою затоплення перебуває 73 населених пункти з ймовірною площею затоплення понад 200 км², де мешкає мешкає 40 тис. буковинців.

Наразі існують і проблеми із замуленням річок. Та такого рівня води в річках, як нині, не спостерігалося вже 90 років. На опади чекаємо на весні. Утім, на переконання Валерія Адамовича ситуація не катастрофічна. Хоча до критичної позначки «112» залишилося тільки «3»! Якщо ж рівень води впаде нижче, тоді вже наслідки будуть катастрофічними – почнеться загибель риби, гниття відкладень у Дністрі та поширення різних захворювань.

До слова, Дністровсько-Прутський БУВР розробив пропозиції щодо розвитку водного господарства області. Серед них – установлення прибережних захисних смуг, бо такі  є лише навколо орендованих водойм (1,5 тис. га), а потреби по їх облаштувати на площі 56,2 тис. га; завершення паспортизації річок області; припинення протизаконного будівництва на землях водного фонду; збільшення коштів на заходи щодо відродження малих річок області тощо.

Величезним негативом є відсутність нормативно-правової бази для реалізації басейнового принципу управління водними ресурсами. Із 24 запланованих водних постів Автоматичної інформаційно-вимірювальної системи «Прикарпаття» у басейнах річок Прут і Сірет, які покликані попереджати про надзвичайну ситуацію, пов’язану з водним фактором, введено в експлуатацію тільки 6.

Щоби захиститися від паводків, Чернівецьку область потребує щороку 60 млн. грн., а має поки що трохи більше 4 млн.

Із виступу В. Боровця.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»    

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *