З медаллю поселяйся в горах

Університети захлинаються від потоку абітурієнтів, але не хочуть робити «відсів», стверджують спостерігачі від ГМ «ОПОРА». Пільговики та переможці олімпіад «забронювали» бюджетні місця на престижних факультетах, а всі решта стоять у величезних чергах.

Знання –не головне. Головне – бути хворим!

За даними організації, найбільші проблеми, на які цьогоріч скаржаться абітурієнти та їхні батьки – великий наплив пільговиків на престижні спеціальності у провідних ВНЗ України та неготовність приймальних комісій впоратися з великою кількістю охочих подати документи.

Наприклад, опановувати спеціальність «міжнародні відносини» в ЧНУ ім. Ю. Федьковича за державний кошт не мають шансів навіть «абсолютні відмінники» зовнішнього оцінювання, позаяк на 15 бюджетних місць уже претендують 12 пільговиків і 6 переможців олімпіад (які теж мають право пільгового зарахування).

Новинкою вступної кампанії-2009 стало й те, що фальшиві довідки тепер подають не лише «уявно хворі», але й псевдопереможці олімпіад. Члени «ОПОРИ» виявили випадки, коли особи, зазначені в системі «Конкурс» як переможці олімпіад і вже зареєстровані приймальними комісіями, відсутні в офіційному списку переможців олімпіад, затвердженому МОНУ.

Великі черги на здачу документів помічені в двох найбільших ВНЗ Чернівців – БДМУ та ЧНУ. Приймальним комісіям важко впоратися з величезною кількістю заяв.

Ще однин момент, який заслуговує на увагу: велика кількість абітурієнтів, які мають у сертифікатах, м’яко кажучи, низькі бали, подають документи мало не на всі спеціальності усіх ВНЗ. Були випадки, коли бали у свідоцтвах варіювалися від 254 до 270, що за звичайною п’ятибальною системою навіть не доходить до трійки.

Інколи доходить до безглуздя: абітурієнти з низькими балами посідають перші місця в рейтингах, бо мають право на позаконкурсний вступ, позбавляючи цим права справді розумних хлопців і дівчат на безкоштовну освіту.

Це, на думку спостерігачів, викликає подив з огляду на те, що цього року Міносвіти дозволило вишам проводити попередній «відсів» – самостійно визначати мінімальну кількість балів, необхідну для прийому ними документів учасників ЗНО-2009 року. Нагадаємо, що таким правом скористалися лише 6 вітчизняних вишів.

Керівники вищих навчальних закладів не вживають заходів для полегшення роботи і підняття власного престижу, бо бояться залишитися без студентів.

На менш популярні спеціальності, до прикладу, фізику та хімію, спостерігається низький конкурс, який рідко сягає 1,5 людини на місце. Цього року держава абсолютно не передбачила держзамовлення на спеціальність «агрономія», тож бажання розвивати вітчизняне сільське господарство у майбутніх студентів стало прямо пропорційним до бажання держави підтримувати студентів даної спеціальності. Це можна порівняти з ситуацією в сусідній Польщі, де для залучення більшої кількості студентів на технічні спеціальності мало не кожен такий студент отримує стипендію (близько 200 євро).

Довідка:
Громадянська мережа «ОПОРА» моніторить вступну кампанію за допомогою мережі спостерігачів у 30 ВНЗ, а також обслуговує «гарячі лінії» у 21 регіоні України, щоденно аналізує дані інтернет-системи «Конкурс», яка працює під егідою МОНУ.

Номер «гарячої лінії» у Чернівцях – 8 099 224 24 36.
Нагадуємо, що за порушення умов прийому 2008 року МОНУ анульовано 7 ліцензій ВНЗ і ще 32 виші перевіряються нині органами прокуратури.

Обирайте пільги правильно!

МОНУ скасувало пільги для абітурієнтів-медалістів, які вступають до ВНЗ. Пільг позбулися  також слухачі підготовчих відділень вишів. Раніше випускники, які закінчили школу з відзнакою, мали можливість вступити в університет без іспитів: випускні екзамени зараховувалися їм як вступні. Тепер Міносвіти пропонує вважати медалі лише відзнакою.

Разом з тим, деякі категорії  абітурієнтів зберегли пільги. Зокрема, поза конкурсом зараховуватимуться ті, хто підпадають під дію законів про статус ветеранів війни і про підвищення престижності шахтарської праці, чорнобильці, сироти, інваліди, а також діти, батьки яких загинули під час аварій на шахтах.

Тією ж перевагою користуються учасники міжнародних олімпіад, призери VI етапу всеукраїнських олімпіад і III етапу всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії  наук.

При цьому в міністерстві вирішили залишити деякі переваги для медалістів, які вступають до ВНЗ. Так, якщо випускник з медаллю набере однакову кількість балів з іншими абітурієнтами, або якщо він проживає в гірській місцевості або є членом багатодітної сім’ї, йому надаватиметься перевага.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *