Лікарем можна стати за 12 штук на рік

Нині спекотно не тільки на вулицях, а й у міських вузах. Абітурієнти штурмують навчальні заклади з ранку до вечора…

– Перша та найбільша хвиля вчорашніх учнів спостерігалася в перші дні прийому документів. Тобто з 29 червня. Ми помітили, що, хоча з кожним днем кількість бажаючих подати документи меншає, з’являється все більше абітурієнтів із дуже високими балами, набраними на зовнішньому тестуванні. Мабуть той, хто набирав мало балів, вважає, що, подавши раніше документи, щось від цього виграють. Насправді, жодної різниці немає – подати документи в перший чи останній день, – розповів один з членів приймальної комісії ЧНУ.

Чимало бажаючих вчитися і в Буковинському державному медичному університеті. Документи подали вже понад 1,5 тис. абітурієнтів. Найбільше охочих навчатися лікувальній справі та стоматології. Конкурс в БДМУ «зашкалює» за 30 чоловік на одне місце, в залежності від того, за державним замовленням людина вступає чи за контрактом. Найдорожче навчання на спеціальності «Лікувальна справа» – 12400 грн за 1 рік. Найдешевше – на «Сестринській справі» (молодший спеціаліст) – 4300 грн.

Не меншим попитом, ніж медичний університет, користується й Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського державного торговельно-економічного університету. З 1,5 тисячі заяв найбільше подано на міжнародну економіку, фінанси та менеджмент.

А ще, як виявляється, у Чернівцях є філія Київського національного університету Культури і мистецтв… Щоправда, набір сюди здійснюється тільки у Києві та Львові.

Новинкою цьогорічної вступної кампанії є те, що відбір абітурієнтів уперше відбувається за набраними ними на зовнішньому тестуванні балами, а не за впливом чи платоспроможністю батьків. Принаймні, так проголошується…

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Говорять абітурієнти

Оксана:
– Документи здала вже давно. Щоправда, у черзі простояла два дні. Спробую потрапити на державне замовлення. Для більшої гарантії подала документи відразу на кілька факультетів, на різні спеціальності. Дуже сподіваюся, що хоча б десь пройду, адже грошей на платне навчання немає.

Олександр:
– Документи подав на дві спеціальності. Особливо не переживаю, бо отримав доволі непоганий бал на зовнішньому тестуванні. Для платного навчання його точно вистачить, а мене це влаштовує.

Микола:
– Відверто кажучи, документи здав буквально за годинку. Справа у тому, що в моєї сестри у приймальній комісії того ВНЗ, до якого вступаю, працює знайома. Це трошки прискорило процес.

Христина:
– Документи ще не здала, бо вважаю, що немає куди поспішати. Зроблю це в останні дні, тоді будуть найменші черги.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *