Кліщі заразили хворобою Лайма 37 буковинців

 Хворобу легко розпізнати за червоною плямою, що виникає на місці укусу кліща через тиждень або й пізніше. При цьому центр залишається світлим, а навколо утворюється червоний ореол, який поступово збільшується в розмірах. Пляма досягає в діаметрі 40 см і більше. Можуть виникати й інтоксикація, озноб, головний біль, ломота в тілі, втома, підвищена температура.

Перші випадки хвороби Лайма в нашій області почали реєструвати від 2000 року. До сьогодні буковинські медики зафіксували 37 випадків захворювання. Та тільки цьогоріч на Буковині є 6 нових випадків. Найчастіше підхопити захворювання можна, вирушивши на прогулянку чи відпочинок до лісової або чагарникової місцин, паркової зони, дачних ділянок. Скажімо, чернівчани, які на власному досвіді вже знають, що це за недуга, перед укусом кліща побували на городах і дачах на «Цецино» і «Роші», парках на Комарова і Фастівський.

За словами завідувачки відділом особливо небезпечних інфекцій обласної санітарно-епідеміологічної станції Ірини КОВАЛЕВСЬКОЇ, хворобою Лайма (кліщовим бореліозом) найчастіше хворіють у квітні-травні та серпні-вересні – періоди, коли іксодові кліщі найбільш активні.

– Зараження відбувається при укусі кліща, інфікованого мікробом, а ймовірність заразитися залежить від того, який відсоток кліщів, що мешкають на території, де стався укус, інфіковані, – каже фахівець санітарної служби. – Іноді кліщ з домашніми тваринами може потрапити і в будинок, а потім перебратися з них на людину.

Найбільш ефективним способом запобігти захворюванню є недопущення укусу кліща. Для цього, йдучи на прогулянку, де можуть бути ці комахи, використовуйте одяг з довгими рукавами і штани, які заправляються в шкарпетки. А повернувшись додому, ретельно огляньте шкіру – чи не присмоктався, бува, до вас кліщ. Після прогулянки обов’язково прийміть душ, використовуючи мочалку – це дасть змогу видалити непомічених кліщів.

 Бактерії, що викликають бореліоз, перебувають у кліща в кишечнику і потрапляють під шкіру людини тільки при тривалому смоктанні, тому своєчасне видалення кліща значно знижує ризик зараження.

Якщо кліщ все ж таки вас уполював, то найбезпечніший спосіб видалити його – скористатися пінцетом. Перед видаленням кліща обробіть шкіру будь-яким антисептиком, якомога ближче до шкіри захопіть комаху пінцетом і витягніть, спрямувавши рух вертикально. Після вилучення кліща повторно обробіть ділянку шкіри антисептиком.

– Незалежно від того, чи зверталися ви до лікаря після укусу кліща чи ні, спостерігайте за місцем укусу – чи не розповсюджується почервоніння, що може бути симптомом хвороби Лайма, – радить Ірина Ковалевська. – Як правило, цей симптом розвивається протягом першого місяця після укусу. Якщо виявили його – негайно зверніться до лікаря.

Якщо хвороба ніяк себе не проявить після укусу кліща, то знання про можливе зараження може знадобитися вам через деякий час (навіть кілька тижнів або місяців), коли з’являться ознаки захворювання – ураження нервової системи, суглобів, серця чи інших органів. У такому випадку слід пройти обстеження для виявлення борелій. Це дасть змогу лікарю вчасно поставити вам правильний діагноз.

Хвороба Лайма – інфекційна хвороба, яку викликають мікроби Borrelia burgdorferi, що передаються людині при укусі кліщами деяких видів. Хвороба має кілька стадій і переважно вражає різні органи і системи (шкіру, нервову систему, опорно-руховий апарат і серце). Перебіг захворювання, як правило, хронічний, а також безсимптомний (прихований). Досить висока ймовірність заразитися існує на так званих «ендемічних» територіях, де багато кліщів, які переносять мікроб.

Цього року хворобу Лайма буковинці «підхопили» у селах Репуженці та Горошівці на Заставнівщині, Кам’яна на Сторожинеччині, Куликівка на Герцаївщині, у паркових зонах на Комарова і Фастівській у Чернівцях.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *