Як зняти втому після роботи якомога швидше та простіше

Мало не всім, хто працює, знайома ситуація: Після роботи ви приходите без сил і падаєте до крісла. А попереду ще так багато справ… Як швидко скинути з себе денне напруження та втому і «повернути свідомість»?

Готуватися до активного вечора варто починати вже дорогою додому. Не біжіть стрімголов від зупинки, якщо дозволяє погода. Уповільніть ходу, подумайте про щось хороше, зверніть увагу на приємне довкола: ось молода мати котить візочка з малюком, парочка закоханих щебече на лавиці, кіт спить на підвіконні…

Перше, ніж ступити до власної оселі – посміхніться. Нагадайте собі, що попереду у вас – цілий вечір, який можна провести із користю та задоволенням. Запам’ятайте: ви вдома, відколи перевдяглися.

Можна зробити кілька разів вправу для дихання:

Ноги на ширині плечей, коліна напівзігнуті, руки впираються у коліна, голова – прімо. Складіть губи трубочкою, зробіть тривалий глибокий видих ротом, одразу різкий, короткий, енергійний вдих носом, знову енергійний, сильний, відкритим ротом, залучаючи діафрагму, видих, із звуком, схожим на «пха!».

Це лиш читати лячно, робити – значно простіше. Якщо все зроблене правильно, живіт втягнеться  практично до спини,  на його місці утвориться симпатична ямка. У такому положення на видиху голову витягніть уперед і трохи вгору, немов набичитися, і замріть, подумки рахуючи до 8-10. З десяток повторень цієї вправи підбадьорює краще, ніж філіжанка кави.

А наступні вправи допоможуть розслабити м’язи:

*Покрутіть головою по колу (не перестарайтеся!), нахиліть вліво-вправо до плечей.

*Станьте навшпиньки, підніміть руки вгору, ніби намагаєтеся щось зняти з полиці.

*Вдихніть, зробіть півколо прямими руками, нахиліться уперед, кинувши руки уперед, аби вони вільно звисали майже до підлоги.

*Ляжте на килим. Ноги – на ширині плечей, руки витягніть за голову. Напружте усе тіло від кінчиків пальців рук до кінчиків пальців ніг – замріть секунд на 10. Видихніть, розслабтеся, відпочиньте секунд 10. Можна повторити двічі-тричі.

Переходимо до водних процедур: Спочатку вмийтеся прохолодною чи холодною водою. Потім прийміть душ, швидкий і гарячий (від теплого й тривалого ще більше захочеться спати), в ідеалі – контрастний, тобто з чергуванням гарячого-холодного. Непогано для таких випадків мати спеціальний гель для підбадьорювання, скажімо, з ефірними оліями.

«Гудять» ноги? Зробіть контрастні ванночки: поставте поруч два тазика – із холодною та гарячою водою. До гарячої можна додати морську соль або хвойний екстракт, відвар трав, навіть жменю звичайної солі з кількома краплями йоду.

Трохи приляжте, поклавши ноги на твердий валик чи згорнуту валиком ковдру і без подушки під головою.

Особливої уваги потребують очі. Можна покласти на повіки ватні диски, змочені в прохолодному чаї чи відварі липи або ромашки.

На блюдечко капніть трохи олії лимону чи апельсину – цей аромат добре тонізує. Налаштуйте музичний супровід: музика легка, спокійна…

Полежали 20 хвилин? Тепер можна трохи поїсти. І навіть коли у вас ще купа домашніх справ і діти чекають, коли ви перевірите уроки, – і для них, і для вас краще, якщо ви робитимете це у доброму настрої.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *