Як стати власником землі

Громадяни набувають права власності на земельні ділянки:

■ на підставі придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;
■ безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності;
■ приватизації земельних ділянок, які були раніше надані їм у користування; прийняття спадщини;
■ виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Слід відзначити, що право власності на землю за цивільно-правовими угодами виникає з моменту нотаріального посвідчення договорів.

При укладанні угод щодо земельних ділянок не допускається зміна їх цільового призначення і мети використання: наприклад, не можна без відповідного дозволу вилучити землі з сільського господарства і передати їх для будівництва промислового підприємства, залізниці, автомобільної дороги тощо, оскільки у цьому разі землі сільськогосподарського призначення переходять до категорії земель промисловості, транспорту.

Громадяни набувають права власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності (приватизація) за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Крім того, в разі приватизації сільськогосподарських підприємств громадяни – працівники цих підприємств мають право отримати ще й земельний пай, який після виділення в натурі (на місцевості) набуває статусу земельної ділянки з відповідною метою використання.

При приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, земельні ділянки передаються працівникам цих підприємств, установ та організацій, а також пенсіонерам з їхнього числа, мають гарантоване право одержати свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

Іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

Іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки в разі:

■ придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;
■ викупу земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належить їм на праві власності;
■ прийняття спадщини.

Людмила КУЗНЕЦОВА, головний спеціаліст ГУ юстиції в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *