Як на Буковині пройшов тиждень тестування на ВІЛ

У світі понад 37 мільйонів людей живуть з ВІЛ. І майже 6 мільйонів з них не знають, що мають вірус. Тестування допомагає виявити збудника та вчасно розпочати лікування.

З 20 по 26 листопада одночасно на п’яти континентах у понад 40 країнах світу пройшов Міжнародний тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити. Щороку українська медична спільнота приєднується до ініціативи. Лікарі та лікарки заохочують людей перевіряти свій імунний статус. Це звичайна турбота про себе та людей довкола. А також можливість вчасно розпочати лікування, якщо тест на ВІЛ виявився позитивний.
Традиційно громадська спілка «Твій сімейний лікар» за підтримки Центру громадського здоров’я України, «100% життя» — Мережа ЛЖВ, Coalition PLUS та HealthLink об’єднали 36 лікарів і лікарок з 12 областей України, серед них медики й медикині з Чернівецької області, які протягом тижня тестували людей на ВІЛ.
Медики та медикині надихали свої спільноти власним прикладом. І також тестувались, аби показати, що ВІЛ стосується кожного і кожної. Він не обирає за статусом, статтю та расою. Людина може жити з ВІЛ роками й не знати цього. Ось чому тестування надважливе для усіх. Ви також можете протестуватись на ВІЛ вже сьогодні. Це можна зробити безоплатно у свого сімейного лікаря чи лікарки, або ж у пунктах тестування на ВІЛ та кабінетах «Довіри». Подбайте про себе. Ви та ваше здоров’я — важливі.
Своїми враженями від тижня тестування на ВІЛ у Чернівецькій області поділтлася Ольга Піліховська, лікарка Чернівецької міської поліклініки №1: “Я і до тижня тестування радила людям робити тест на ВІЛ. Це обов’язкова процедура, особливо для людей, що мають показання до цього. А з 20 по 26 листопада охочих протестуватись було чимало. Звісно, тому що тиждень присвячений цьому. Мої колеги зі всієї області радили пацієнтам та пацієнткам робити тест. Ба більше, медики та медикині самі тестувались, аби дізнатись свій статус. Я бачила у соціальних мережах, що мої колеги й колежанки запрошували людей на безоплатні тести навіть у маленьких селах області. Це важливо. Адже ВІЛ може бути у будь-кого, а виявити його вчасно — це, перш за все, порятунок, аби якомога швидше почати лікування, щоби ВІЛ не перейшов у розгорнуту стадію СНІДу. Тестуватись на ВІЛ щороку — це важливо.”

ВІЛ та Україна. Що потрібно знати?
В Україні майже 300 тисяч людей живуть з ВІЛ. Половина з них дізнаються про свій статус вже у розгорнутих станах хвороби, коли ВІЛ переходить у СНІД і подолати його вже неможливо. Україна й досі має високий рівень поширення ВІЛ і знаходиться на другому місці у Східній Європі. Водночас медична система може протистояти вірусу й допоможе зберегти комфортне життя людей з ВІЛ.
Найперше — це тестування. Ви можете безоплатно протестуватись у сімейного лікаря чи лікарки, або ж обирайте найближчий заклад за цим посиланням, де також можна безоплатно обстежитись на ВІЛ. Якщо результат тесту виявиться позитивний — це не вирок. Ви можете прожити довге, повноцінне життя, якщо лікуватиметесь антиретровірусною терапією. Вона пригнічує розмноження ВІЛ в організмі та відновлює функції імунної системи. Сьогодні в Україні сотні тисяч людей приймають АРТ. Антиретровірусні препарати повністю забезпечує держава. Для усіх українців й українок вони безоплатні.
Не відкладайте тестування на ВІЛ. Протестуйтесь і збережіть своє життя вже сьогодні. Якщо у вас виявили ВІЛ — будьте прискіпливими до свого здоров’я. Любіть себе у різних станах. Отримуйте безоплатну терапію проти ВІЛ і живіть далі повноцінне життя.
«Тиждень тестування на ВІЛ 2023» реалізується громадською спілкою «Твій сімейний лікар» за підтримки Центру громадського здоров’я України, «100% життя» — Мережа ЛЖВ, Coalition PLUS та HealthLink.

#РазомНеСтрашно
#ТестуйсяВІЛьно
#WeGetTested

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *