Вживані авта залишаться для пересічного покупця, мабуть, такими ж недосяжними, як і зараз

ОТАКОЇ/

Франц ФЕДОРОВИЧ: «Вживані авта залишаться для пересічного покупця, мабуть, такими ж недосяжними, як і зараз»

Про такі очікувані, але несподівані зміни без змін до Податкового кодексу, внесені нардепами 12 квітня,  – аналітик і експерт «Версій» з економічних питань, політик і виробничник, голова Асоціації виробників БуковиниФранц ФЕДОРОВИЧ.

 

Акциз на ввезення вживаних авт знизиться, зате продаватимуть їх тільки через офіційних дилерів

Ініціативу щодо скасування мит на ввезені в Україну старі автомобілі, крім російських, нардепи підтримали. Бо у країнах з дешевою робочою силою та низьким рівнем життя імпорт вживаної техніки доцільний і виправданий. Та прийнятий 12 квітня Верховною Радою законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів» передбачив, що  продаж вживаних автомобілів легалізують через офіційних автодилерів, крім того відбудеться зміна структури податкових надходжень від перепродажу таких авт.

У пояснювальній записці йдеться про те, що це дозволить вивести авторинок з тіні, забезпечить прозорі та конкурентні умови для роботи офіційних дилерів у сфері перепродажу б/у автомашин і забезпечить стабільні додаткові надходження до державного бюджету.

Утім, виникає банальне питання: навіщо державі дилери для легалізації доходів?

Депутати пояснюють, що це дозволить перевести взаємини між покупцями і продавцями в офіційний взаємовигідний формат. «Продаж автомобілів з пробігом через офіційні дилерські мережі – це додаткові робочі місця для майстрів сервісу в зв’язку з необхідністю розширення сервісних потужностей підприємств, а також менеджерів з продажу уживаних автомобілів. Це і додаткові доходи, пов’язані з наданням фінансових і страхових послуг для покупців, що, в свою чергу, збільшує надходження до бюджету країни», – наголошується у пояснювальній записці.

Та з позиції персічного споживача, цей закон передбачає тільки впровадження здирства щодо операцій на ринку вживаних товарів, у тому числі вживаних транспортних засобів.

Як повідомив УНІАН, 12 квітня депутати також проголосували у першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, який передбачає зниження акцизів на імпорт вживаних автомобілів, що також стимулюватиме розвиток ринку вживаних транспортних засобів. Але на круг виходить, що за зниженими акцизами вас пропустять через кордон з уживаним авто, зате здеруть шкіру через дилерів під час його продажу.

Від редакції:

Серед буковинських парламентарів за «дилерський» закон проголосували нардепи Г. Тімиш, І. Рибак, О. Продан, М. Матіос, Б. Онуфрик, В. Король і М. Федорук.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *