У них – здоровий глузд і політична воля

Албанія на 10 років заборонила вирубку дерев

Парламент Албанії запровадив 10-річну заборону на вирубку дерев для потреб виробництва та експорту – повідомило Міністерство охорони довкілля Албанії

Прес-секретар Міністерства охорони довкілля Албанії Ана КЕКЕЗІ  заявила, що закон дозволяє заготовляти обмежену кількість деревини для опалення тільки з дозволу  місцевої влади.

 

За останні 25 років лісовий покрив Албанії  зменшився удвічі: 1990-го ліси покривали 51% території країни, нині – тільки 25%. За рік у країні вирубувалося щонайменше 2,5 млн дерев.

Міністр охорони довкілля Албанії Лефтер КОКА заявив, що рішення про заборону вирубки прийняте після того, як традиційні заходи не спромоглися зупинити втрату лісів, що стало головною причиною повеней в усій країні, передає Fox News.

У нас – шалені гроші      лисі карпати2                               Буковинські ліси вирубують – телевізійники заскочили лісівників і торгівців деревини на брехні

У субботу, 9 квітня, 5 канал у своєму репортажі понад 10 хвилин показував масове вирубування лісу в Чернівецькій області, зокрема зняті з висоти пташиного польоту залисини на місцях вирубаних лісів. За словами активіста і борця з корупцією Миколи Петіченка, тільки у Верхньопетрівецькому лісництві за останні чотири роки винищили понад 20 гектарів лісу. Браконьєри вивезли до 2000 кубів деревини.

Активісти встановили приховану камеру, яка працювала нон-стоп і безперервно фільмувала порушення. Лише за один день зафіксовано десять лісовозів, а це близько 100 кубів ділової деревини. «Вивезення відбірної деревини здійснювали під прикриттям поліції та прокуратури», – йшлося у сюжеті 5 каналу.

На запит до Держлісгоспу, для порівняння, скільки за даними відомства з лісництва від початку року вивезли сировини, в.о. начальника Череватий назвав загальну кількість за останніх два місяці: з Верхньопетрівецького лісництва вивезено 3460 кубометрів лісу, з них лише 706 кубометрів ділової деревини, решта – дрова.

У департаменті лісового та мисливського господарства стверджували:
«З Буковини вивозять породи, дозволені законом, і вивозять лише дров’яну деревину і пиляну продукцію», –  п.Череватий.

Телевізійники 5 каналу спробували побувати на відкритому аукціоні деревини в Торгово-промисловій палаті, але їм не дозволили, що грубо порушує права журналістів. Більше того, аргументом організаторів торгів було твердження, що навіть СБУ не допускають на торги, а тільки за письмовим запитом надсилають відповіді. Звісно, прозорість у сфері, де крутяться великі гроші, організаторам не потрібна.

лисі карпати1

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *