Врожаю бути!

– Ситуація в агропромисловому комплексі області керована і прогнозована, – заявив під час селекторної прес-конференції заступник керівника крайової виконавчої влади Віталій Усик.
За словами заступника голови ОДА, порівняно з відповідним періодом минулого року виробництво м’яса збільшилось на 5%, яєць – на 9,3%, молока вироблено на рівні минулого року.
Загальна площа посівів  зросла і склала 305 тис. га. Завдяки інвестиціям додатково залучено 26 тис. га землі, яка до цього не оброблялась. Пан Усик висловив переконання, що до кінця року будуть задіяні всі землі: «…бо сьогодні є чимало інвесторів, які працюють у нас, і наразі триває процес юридичного оформлення оренди земель».
В області зерновими засіяно 128 тис. га, що на 10 тис. га більше, ніж торік. Уже почалося збирання озимого ячменю та ріпаку. Середня їхня врожайність склала 40 ц/га (по Україні – 30,8 ц/га), ріпаку – 20 ц/га (по Україні – 17,8 ц/га). Серед районів, які сьогодні мають найвищі показники урожайності зернових, – Кіцманський, Новоселицький і Заставнівський. У них урожайність складає понад 40 ц/га. Трохи гірша ситуація в Хотинському, Сокирянському та Глибоцькому районах. Як запевнив заступник голови ОДА, область повною мірою забезпечує себе продовольчим і фуражним зерном. Наша потреба у продовольчому зерні сьогодні складає 100 тис. тонн. Крім того, на Буковині є значні перехідні запаси – 20 тис. тонн, не менше планують заготовити і поточного року.
Упродовж останніх років у краї активно проводиться реконструкція тваринницьких ферм і комплексів з метою створення сучасних індустріальних підприємств із виробництва і переробки м’яса, зокрема, в галузі свинарства і птахівництва. Так, завершується реконструкція ТОВ «Тарасівецька бройлерна фабрика»: 8 її приміщень відновлені і готові до роботи, збудовано 4 нових для виробництва м’яса свинини. Розпочато відновлення Шишківського комплексу з переробки м’яса свинини на Сокирянщині. Завершено реконструкцію Глибоцької птахофабрики. Віталій Усик повідомив також, що в одному з сіл Кіцманщині буде створено гуртовий продовольчий ринок.
Сьогодні в області працюють 14 великих компаній, які займаються сільськогосподарським бізнесом. Поточного року залучено в АПК через банки і пільгове кредитування майже 65 млн. грн.
Під час прес-конференції журналістам було представлено щойно призначеного начальника Головного управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Олега Надточія, який до цього обіймав посаду заступника голови Новоселицької райдержадміністрації.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *