Роман КЛІЧУК: «Пішов у мери через почуття сорому за місто»

 

 

Сьогодні відбувся пресбрифінг кандидата на посаду міського голови Чернівців від «Єдиної Альтернативи» Романа Клічука, під час якого він розповів, як змінюватиме Чернівці, якщо виграє другий тур виборів і стане міським головою.
Зокрема, Клічук відповів на 3 запитання кореспондента газети «Версії»:
– Романе Васильовичу, ви не збиралися йти на вибори та раптом передумали. Що вас спонукало до цього?
– Відчув сором за своє місто. Часто їздив Україною, тож бачив, як розвиваються інші міста, наші сусіди. І зрозумів, що більше не можу стояти осторонь. А рішення балотуватися у мери було не моє особисте, а командне – «Єдиної Альтернативи». Я лише погодився.
– Три ваших перших кроки на посаді міського голови?
– Ревізія міста, в тому числі усіх комунальних підприємств, налагодження управлінської вертикалі та запровадження прозорих фінансових процесів.
Загалом же я виокремив 5 основних пріоритетів на посаді Чернівецького міського голови. Перш за все, як уже сказав, це ревізія всіх активів міста та проведення аудиту комунальних підприємств. Бо треба зрозуміти, в якому стані перебуває кожен сектор міського господарства.
Крім того, ми повинні зробити все можливе, щоби рух коштів і всі процеси у міській раді були максимально прозорими та щоби громадськість могла їх контролювати.
Наступним пріоритетом є розробка стратегії розвитку Чернівців, яку команда «Єдиної Альтернативи» почала активно готувати ще влітку. І вже на базі складеного плану розроблятимемо стратегію розвитку міста на 10 років з урахуванням ідей та пропозицій всіх чернівчан, в тому числі тих, хто не міг долучитися до розробки програми «Єдиної Альтернативи».
Далi є створення Агенції розвитку Чернівців, яка й координуватиме реалізацію спільно розробленої стратегії, та наглядової ради цієї Агенції, до складу якої входитимуть активна громадськість, лідери ОСН( органів самоврядування населення, про створення яких ще розповім), та представники відповідального бізнесу й муніципалітет. Підкреслю, що всі рішення на реалізацію стратегії розвитку міста прийматимуться спільно. Таким чином кожен мешканець, незалежно від сфери, де він працює, зможе контролювати процес реалізації нашої спільної стратегії. У перші пів року, у разі обрання мене мером міста, разом з командою планую створити та запустити систему ОСН – органів самоврядування населення, які будуть створені на всіх округах. Наша команда лобіює створення ОСН, яким делегуватимемо різні повноваження. Зокрема, право визначати перелік об’єктів для поточних ремонтів та благоустрою міста, щоби мешканці кожного мікрорайону самі визначали, яку прибудинкову територію, дитячий чи спортивний майданчик або ж внутрішньо-квартальний проїзд потрібно відремонтувати. А голови кожного ОСН матимуть право першого підпису на акті прийому-передачі робіт. Іншими словами, мешканці на місцях будуть контролювати якість укладання асфальту чи бруківки, якість ремонтних робіт чи поточного благоустрою. У разі, якщо роботи будуть виконані неналежним чином (асфальт клався в дощ чи сніг або ж використовувалися неякісні матеріали для ремонту) голова ОСН не підпише акт прийому робіт, що в свою чергу унеможливить підписання акту управлінням фінансів, як результат – недобросовісний підрядник не отримає кошти з міського бюджету.
До слова, наші новообрані депутати від «Єдиної Альтернативи» вже приступили до формування оргкомітетів майбутніх Органів самоорганізаціі населення.
П’ятий та найголовніший мій пріоритет – чіткий контроль за процесом реанімування та розвитку міста з боку небайдужих чернівчан. Підкреслю: обов’язкове залучення мешканців до процесу прийняття рішень буде прописане в новому статуті Чернівців. Адже я глибоко переконаний, що саме люди, а не чиновники мають вирішувати, яким буде місто.

– Романе Васильовичу, не секрет, що зрада, на жаль, є закономірністю української політики. Що робитимете за умови, якщо когось із вашої фракції перекуплять опоненти? Така ж бо ситуація постійно виникає у міські раді?
– Я сподіваюсь,ні, я навіть переконаний, що такого не станеться.Зрештою, наша команда вже довела, що згуртовані мешканці можуть навіть змінити хід історії Чернівців. Зібравшись ще у липні, ми разом зробили те, що вважалося неможливим. Як результат – «Єдина Альтернатива» здобула найбільшу фракцію у міській раді, гідно виступила і на виборах у районні ради, а також в обласну. Силами громадського руху ми розробили програму розвитку міста. Впевнений, що обов`язково втілимо її у життя.
Крім того, підкреслю, наша команда підбиралася дуже ретельно. Тут немає випадкових людей. Тому не думаю, щоби хтось із них вирішив перекреслити свій імідж ганебним вчинком. В «Єдиній Альтернативі» зібралися люди з моральним внутрішнім стержнем.

Насамкінець Роман Клічук на прес-брифінгу подякував чернівчанам за підтримку «Єдиної Альтернативи» та його особисто у першому турі місцевих виборів, а також закликав всіх небайдужих чернівчан прийти 29 листопада на вибори й зробити правильний вибір:
– 29 листопада кожен з нас своїм голосом може запровадити цей альтернативний сценарій, запустивши нову історію міста! Історію європейських, розвинених Чернівців з високим рівнем якості життя, комфортним громадським транспортом, охайним і зручним публічним простором. Ну і головне – з нормальними дорогами та тротуарами! Ніщо не зупинить згуртованих мешканців, які прагнуть розвитку Чернівців! Наведемо лад в місті разом!
«Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *