Від синього світла… розумнішають

Cині лампи за радянської влади були універсальними приладами, якими лікували все

Шведські дослідники з Мітт Університету в пошуках природного стимулятора розумової діяльності, здатного замінити кофеїн, випробували на добровольцях дію синього кольору. Чому це спало їм на думку, науковці не повідомляють. Але результати вразили. Бо учасники досліду, піддані світлу синіх ламп, вирішували завдання краще за своїх колег, які напилися кави. Вони триваліший час зберігали бадьорість, демонстрували пришвидшену реакцію та були більш уважними. До слова, найбільш успішними були добровольці з синіми та голубими очима.

 syne_svitlo_resized

Синє світло зосереджує водіїв

В чому секрет феномена, дослідники поки що не розібралися. Та вони запевняють: якщо треба підбадьорити мозок, варто лише ввімкнути синю лампу. Тоді можна обійтися і без кави. Бо ефект від світла й напою майже однаковий. А кава, та ще й під синє світло, впливає взагалі приголомшливо.

Експериментували із синім світлом і у Франції – в Національному дослідницькому центрі Університету Бордо. Там вивчали, як  цей колір впливає на увагу водіїв. З’ясували, що водії стають більш зосередженими та уважними. відтак рекомендували цим кольором підсвічувати салон.

Французи теж установили, що синій колір впливає практично як кава. Науковці висунули також гіпотезу, що синє змушує організм посилено виробляти меланін – гормон, який допомагає концентрувати увагу. Утім, все це трохи дивує, бо в давні часи синім світилися лампочки в купе потягів дальнього сполучення. Вважалося, що пасажирів краще не збуджувати: нехай міцно сплять.

До вина – червоні або сині лампи

Цікавими та несподіваними є досліди німецьких психологів. Вони засвідчують: якщо змінити колір освітлення у приміщенні, де люди п’ють вино, один і той же напій може здатися більш або менш смачним. Іншими словами, підібравши правильно колір ламп, можна налити гостям щось дешеве, а вони все одно будуть у захваті.

Група науковців під керівництвом доктора Даніеля Оберфельда-Твістела вивчала вплив кольору освітлення на червоне вино. Їхні рекомендації базувалися на тривалих експериментах. Вони радять вживати вина при червоному або синьому освітленні. Тоді напій здаватиметься смачнішим. Аналогічно впливає і колір інтер’єру. Натомість у ресторані з білими чи зеленкуватими стінами питво буде несмачним. Біле світло, особливо яскраве, взагалі псує смак червоного вина. Ще згубнішу дію на  сприйняття напою мають зеленкуваті відтінки освітлення. До речі, при червоному світлі, як давно відомо, і жінки здаються милішими, а деякі  – й «дорожчими». Натомість синій колір, звісно, дам не прикрашає. Та пасує для чисто чоловічих компаній.

Між іншим, кілька десятиліть тому сині лампи з розсіювачами продавалися в аптеках. Ними прогрівали хворі вуха, лікували застуди та радикуліти. І сині лампи – їх ще називали рефлекторами Мініна – були в багатьох сім’ях як багатопрофільний засіб лікування. Нині цей терапевтичний пристрій втратив популярність. Може, даремно?

За матеріалами сайту Planeta Moy.Su

 

Синє забарвлення має Аджна-чакра – «третє око»

Саме в цьому міститься секрет феномена синього світла, – сверджує народний цілитель, член Ученої ради Української академії цілительства Гавріїл ШУРПІН:

– Життям людини керують чакри – енергетичні центри. Саме від них залежить якість життя homosapiens. Чакри існують двох видів – духовні та матеріальні. Якщо в людини розкриті верхні духовні чакри, ми говоримо про неї, що «вона живе з Богом», бо усе її життя спрямоване на життєствердження. Душа в такої особистості спокійна та радісна, а очі є тим дзеркалом, через яке надходить 90% усієї інформації. При достатньому розкритті верхніх духовних центрів людина перебуває в контакті з Божественним Світом.

Однією з духовних чакр є Аджна-чакра. Аджна на санскриті – «володар». Вона розташована поміж бровами, це так зване «третє око». Колір її синій. Аджна пов’язана з гіпофізом, якому передає свою енергію, вона контролює структури мозку та усі відчуття. Аджну називають чакрою проявлення Духу. Вона показує наш зв’язок з природою й Тонким Світом. Коли Аджна максимально розкрита, свідомість людини спілкується з Божественним Світом і перебуває в інтуїтивному потоці істини, тобто знає й розуміє внутрішню суть речей, склад усього, обходячи форму. При цьому розумінні відсутня двоякість, себто немає поганого та доброго, чорного й білого. Свідомість людини, яка розкрилася, може проникати у простір, де минуле, сьогоднішнє та майбутнє живуть одночасно, де немає часу, а є вічність. Ось чому тільки з нею пов’язані пророцтва та ясновидіння.

Якщо на Аджну ззовні впливати світлом синього кольору, її енергетика й властивості зміцнюються. Зростає активність головного мозку, бо саме ця чакра керує постачанням енергії до його клітин. А звідси й спроможність мозку краще виконувати свою роботу: швидше вирішувати завдання, триваліший час зберігати бадьорість, прискорюється реакція та зосереджується уважність.   

Повторюся, що при відкритій Аджна-чакрі ми розуміємо внутрішній зміст речей, склад усього, обходячи форму. Саме тому, куштуючи вино при світлі синього кольору, наш мозок сприймає не тільки смак, колір вина, але й його внутрішнє енергетичне наповнення. Тому це вино здається нам набагато кращим, ніж те, що освітлене звичайним світлом.

Можна й самотужки експериментувати з кольором світла при розумовій роботі або з тим же самим вином чи освітленням салону автомобіля, щоби переконатися в правдивості досліджень учених.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *