Ветерана війни викинули з автобуса

«Шановна редакціє, до вас звертається ветеран Великої Вітчизняної війни, інвалід ІІ групи Борис КОСЕНКО. У мене питання щодо пільгових місць у нашому місцевому транспорті. Справа в тому, що з мене вимагають плату за проїзд, а коли я відмовляюсь купувати квиток, то мене нахабним чином викидають із маршрутки. Але ж ветерани війни, наскільки мені відомо, мають пільги під час проїзду в громадському транспорті?!».

…і коментар

Коли пільга не адресна – виникають проблеми

У Чернівцях діє 48 рейсових автобусних маршрути, з яких 13 – пільгові. До останніх належать: 1, 2, 3, 4, 6, 10А, 19, 21, 23, 26, 26-А, 27, 28. Та, як зазначає Тетяна КУЗЬМЕНКО, головний спеціаліст, бухгалтер управління праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради, пільгові рейси працюють за різною схемою. Якщо на лінію виїжджають декілька транспортних засобів, то якась частина з них – пільгова, решта – звичайна. Для прикладу: на 23-му маршруті на лінію виходять 4 транспортні засоби. Так ось із них два рейси – пільгових, тобто такі, коли ними можуть безоплатно пересуватися і ветерани війни, і пенсіонери, одне слово, всі пільговики. А інших два – звичайні. На маршруті під №1, скажімо, діє інша схема: тут усі рейси пільгові. Тобто на цих маршрутках пільгові місця необмежені.

Спеціаліст соцзахисту наголосила, що кількість пільгових маршрутів відповідає фінансуванню. А маршрутна мережа обласного центру розроблена таким чином, що пільгова категорія громадян має можливість дістатися будь-якої точки міста електротранспортом та автобусами безкоштовно.

Як стало відомо автору цих рядків, гроші, які виділяються державою на покриття збитків транспортників щодо перевезення пільговиків, покривають перевезення тільки трьох пасажирів на одному маршруті. Отож чимало перевізників працюють собі на збитки. Хоча, коли відбуваються тендери на перевезення, чимало власників обіцяють 2 пільгових місця. Та це офіційно ніде не фіксується. Тому, зазвичай, про свою обіцянку вони швидко забувають. У результаті виходить, що навіть ветеранів бойових дій та інвалідів виганяють із маршруток, якщо вони не оплачують свій проїзд . Сором та й годі! Але ж коні не винні! Тож як бути?

Експерти з соціального захисту переконані, що таке неподобство триватиме доти, доки держава не введе адресну пільгову допомогу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *