Варикоз? Не обов’язково!

Рух крові  в наших венах регулює складна система клапанів. Якщо вона дає збій, кров починає застоюватися, вени втрачають еластичність, розтягуються, здуваються. Біль і втома, відчуття важкості, судоми в ногах – перші симптоми захворювання. Потім намічаються перші синюваті прожилки, які з часом стають усе помітнішими. Наступний етап – утворення варикозних вузлів. Будьте уважні, бо варикозне розширення вен – не просто косметичний дефект, а серйозне захворювання. Якщо не лікуватися, можуть виникнути ускладнення – тромбоз і трофічні виразки.

Група ризику: жінки, офіціанти, перукарі та… працівники офісів
Лікарі-флебологи твердять, що варикозне розширення вен – спадкова хвороба. Коли хтось із  близьких родичів страждав на цю недугу, існує досить висока ймовірність  і вашого ураження нею. Більше того, у варикозу «жіноче обличчя»: чоловіки хворіють на нього удвічі рідше. Причина – в генетичній схильності прекрасної статі до цього захворювання. Воно загострюється за вагітності та пологів, коли вени зазнають найбільшого навантаження. За статистикою, майже у 50% жінок «приспаний» до того варикоз проявляє себе в цей період.
Як украй небезпечні чинники проявляються тісний, незручний одяг, колготи, панчохи, а також вузьке взуття і високі підбори. Адже що ширші підошви – то менше навантаження на ноги. Балансуючи на тонесеньких шпильках, ми сильно переобтяжуємо вени. Піднімання або носіння важкого – ще один чинник захворювання.
Представники деяких професій також потрапляють до групи ризику. Це стосується тих, хто майже весь день проводить на ногах: перукарі, стюардеси, продавці, офіціанти. Не кращі справи і в офісних службовців, оскільки тривале сидіння без руху підвищує ризик захворювання. Він збільшується від паління, зайвої  ваги, звички сидіти нога на ногу.
За даними статистики, коли вам доводиться подовгу стояти, ризик виникнення варикозу складає 60%, якщо ж ви цілий день сидите за столом – 30%. Коли ви не належите до жодної з зазначених категорій і ведете активний спосіб життя, ризик отримати варикозне розширення вен складає всього 5%.

Вени можна лікувати
Якість кровообігу в судинах визначать ультразвукова доплерографія і трансіллюмінація – просвічування вен. Залежно від результатів призначається лікування.
Найпростіший засіб – різноманітні мазі та венотоніки. Їхня дія спрямована на зміцнення стінок судин і покращення кровообігу. Результат не буде миттєвим, проте, за регулярного використання, на початковій стадії ситуацію можна виправити. Непогано доповнити лікування носінням спеціальних компресійних панчіх чи колготок. Вони продаються в аптеках і підбираються індивідуально за параметрами ніг. Звісно, це не звільнить від проблеми, але допоможе судинам краще впоратися з надмірним навантаженням.
Коли ситуація більш серйозна, лікар  порекомендує склеротерапію. Ця процедура проводиться амбулаторно: до проблемної вени вводиться препарат, який ніби заклеює її, а кровообіг пересувається до здорових вен. Склеротерапію зазвичай призначають за умови, що вузли не надто великі.
Радикальний метод боротьби з варикозом – хірургічне втручання, коли хвора вена видаляється. Уже наступного дня після операції пацієнта відпускають додому, але щонайменше місяць доведеться носити спеціальні колготки або бинтувати ногу.
Є ще один метод, щоправда, доволі специфічний: лікування п’явками. Цей засіб ефективний тим, що на початковій стадії захворювання вена втягується повністю. До того ж, завдяки ферменту, який міститься в слині п’явок, розсмоктуються тромби. Тільки виконувати таку процедуру  повинен обов’язково спеціаліст, інакше ефект може бути прямо протилежним.

Профілактика – підґрунтя здоров’я
Дотримуючись кількох простих правил, ви допоможете своїм ногам залишатися здоровими і стрункими:
* Не сидіть нога на ногу.
* Не носіть тісний одяг, білизну, надавайте перевагу зручному взуттю на низьких підборах.
* Коли ноги втомлюються, під час сну підкладайте під ноги подушку.
* Після душу ополіскуйте ноги холодною водою.
* Не захоплюйтеся гарячими ваннами та саунами.
* Слідкуйте за вагою.
* Приймайте вітаміни С, В, Е. Вони зміцнюють судини і покращують кровообіг.
* Якщо доводиться довго сидіти за столом, кожних 25-30 хвилин вставайте, щоби пройтися, розім’яти втомлені ноги, виконати кілька вправ.
* Рух – це життя! Прогулянки – найкращий спосіб не дати варикозу прогресувати.
* Не піднімайте важкого і не перенапружуйтесь у спортзалі.
* Киньте палити, адже ця звичка шкодить не лише вашим венам!
Ольга КАМСЬКА-ОПОЛОНИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *