В Україні запрацює система електронного апостиля

Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Мін’юсту, яка забезпечить запуск в Україні системи електронного апостилю. Це відповідне посвідчення документів некомерційного характеру, які українці отримують в органах юстиції для того, щоб подати їх в відповідні компетентні органи за кордон.

Як пояснили Інтернет виданню “Закон і Бізнес” в Мін’юсті, мова йде про договори купівлі-продажу, які посвідчуються нотаріально, рішення судів, свідоцтва про народження та інші документи.
Громадяни за місцем проживання в будь-якому органі РАЦСу зможуть подати документи для посвідчення їх електронним апостилем. “Ці документи опрацьовуватимуться електронною системою, на них накладатиметься електронний апостиль, і цей документ протягом 24 годин людина може роздрукувати з сайту, або отримати його в тому самому РАЦСі. Не потрібно їхати до Києва, не потрібно стояти в чергах”, – пояснив Міністр юстиції Павло Петренко.
Уповноважені представники країни, до якої подаються документи, які потребують посвідчення апостилем, через реєстр зможуть перевірити автентичність апостилю і оригінальність документу.
Нині до цієї системи вже під’єднані 23 країни, серед яких США, Великобританія, Австрія,Бельгія, Болгарія, Латвія, Грузія, Молдова та інші.
Після публікації відповідної постанови

протягом 2 тижнів новація працюватиме в тестовому режимі, а потім перейде в постійне використання.

Довідково. Апостиль – спеціальний штамп, який, відповідно до Гаазької конвенції 1961 р., ставиться на офіційних документах, що надходять від держав – учасниць Конвенції.

Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і справжність печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ (ст. 5 Конвенції).

Офіційними документами, за Конвенцією, є, зокрема: документи, які надходять з нотаріату, адміністративних і судових органів; свідоцтва про реєстрацію актів громадянського стану; документи, що надходять від органу або посадової особи, які підлягають юрисдикції держави і підпис на яких може бути засвідчений шляхом апостиля без попереднього засвідчення підпису нотаріусом.

Апостиль повинен відповідати зразку, що додається до Конвенції, і може бути складений офіційною мовою органу, який видає його.

В Україні апостиль проставляється трьома органами влади:

– Мін’юст (нотаріальні, судові документи,акти цивільного стану, інформація з ЄДР);

– Міністерство освіти і науки (документи про освіту);

– Міністерство закордонних справ (виписка про судимість, довідка про фінансову спроможність, інші офіційні документи).

В листопаді цього року лише Міністерством юстиції запроваджується видача електронного апостиля.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *