В Україні суттєво подорожчають презервативи

Також уряд хоче «заробити» на підгузниках, дитячих пелюшках та різних видах сосок

Кабінет міністрів України виключив презервативи зі списку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ. Це може призвести до того, що найбільш доступний засіб захисту від СНІДу подорожчає на 20-25%, – повідомили у Фонді Олени Пінчук «АНТИСНІД». До того ж, за інформацією фонду, постачальники презервативів, швидше за все, будуть змушені на 1-2 місяці прибрати їх з полиць аптек і магазинів для переоцінки і нанесення нового маркування.

– І це відбудеться саме в період в самий розпал сезону курортних романів і ризикованої сексуальної поведінки! Адже літні місяці в Україні – це традиційний пік споживання презервативів. У цей період на Крим і в південні області нашої країни припадає до 25 відсотків річного обсягу продажів контрацептивів, – підкреслюють у фонді «АНТИСНІД».

Україна залишається однією з найбільш уражених епідемією ВІЛ/СНІДу країн Європи. За оцінками міжнародних експертів, в Україні сьогодні з ВІЛ/СНІДом живе близько 350 тисяч осіб (1,3% населення країни у віці 15-49 років). За даними Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в 2011 році щодня 58 осіб отримували діагноз ВІЛ-інфекція (10 з них – це діти до 14 років). Від СНІДу в нашій країні щодня вмирає 9 осіб.

Проте найбільше від нововведень постраждають молоді сім’ї з малолітніми дітьми – з оновленого переліку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ, виключені, наприклад, дитячі пелюшки і підгузки, різні види сосок тощо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *